Brett Kavanaugh svärs in i USA:s högsta domstol av den pensionerade domaren Anthony Kennedy. Hustrun Ashley Kavanaugh håller i bibeln och döttrarna Liza och Margaret ser på. Foto: TT

Analys: Därför kan kvinnans rätt till abort försvinna i USA

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Här blir Brett Kavanaugh den 114:e domaren att sväras in i USA:s högsta domstol. Landets högsta juridiska organ, som fattar beslut som påverkar 350 miljoner människor. Det som beslutas om här, det gäller. Åtminstone till att domstolen bestämmer något annat, vill säga.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Några rättsfall:

Brown v. Board of Education 1954 bestämde att det var olagligt att ha segregerade skolor.

Roe v Wade 1973 gjorde att kvinnor i USA har rätt till fri abort.

Obergefell v. Hodges 2015 gjorde samkönade äktenskap lagliga.

Sammansättningen på USA:s högsta domstol historiskt har varit lika många konservativa som liberala domare, och en vågskål i mitten.

Anthony Kennedy – mannen som pensionerades  och som på bilden svär in Kavanaugh – var just den vågskålen. Han röstade oftast med sina konservativa kolleger, men ibland också med sina liberala – bland annat kring homoäktenskap.

Inte om – utan när

Båda sidor är rörande överens om att den nya domaren, Brett Kavanaugh, inte befinner sig i mitten. På presidentens favoritkanal Fox News var diskussionen i går kväll inte en fråga om, utan snarare när, HD med Brett Kavanaugh kommer att störta det 45 år gamla beslutet om fri abort.

Men kan en ny domare ändra något så fundamentalt cementerat i USA som aborträtten?  Absolut.

President Trumps vallöfte till de miljontals konservativa kristna som röstade på honom var att lämna över makten till respektive delstat, låta dem bestämma själva.

Redan nu kan delstaterna om inte förbjuda, så åtminstone försvåra, för sina invånare.

Blir en kostnadsfråga

I Indiana försökte man nyss driva igenom en ”heartbeat law”, som innebär att abort ska förbjudas efter att fostrets hjärtslag kan höras, vilket är ungefär i sjätte veckan. Den lagen stoppades av en appellationsdomstol, men Indiana har bett om – och fått – en förlängning på en månad att fundera på om de ska ansöka om resning i USA:s högsta domsto. Vilket kan skapa ett prejudikat för hela landet.

Texas och Louisiana har också haft liknande lagar på bordet, där ett krav för att få göra abort är att bekosta antingen kremering eller begravning för fostret. Någon som många av delstatens fattigaste – som gör abort – inte har råd med. Andra lagförslag handlar om hur många psykologbesök man måste göra innan man får abort, vilket också blir en kostnadsfråga för låginkomsttagare.

Allt som allt ligger just nu 14 olika lagförslag kring abort på diverse appellationsdomstolars bord. Sannolikheten att något av dem hamnar hos USA:s högsta domstol är inte liten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.