Foto: Vatikanen via TT

Krönika: Fromma förhoppningar inför historisk kongress

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Ingen får längre blunda för de sexuella övergreppen inom den katolska kyrkan – och de måste få ett slut.

Det är en av påven Franciskus hjärtefrågor. I dag inleddes i Vatikanen en historisk kongress kring övergreppen, med katolska biskopar från hela världen.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

”Låt oss lyssna på ropen av smärta från de små”.

Påven Franciskus starka ord när han i dag inledde den kongress som samlar nära 200 ledare från den katolska kyrkan, världen över.

Genom smärtan förståelse och genom förståelsen förändring – det är grundtanken bakom kongressen.

Stämningen inom den katolska kyrkan är, enligt folk inom Vatikanen, förväntansfull och positiv. En journalist där säger rentav ”extremt positiv” när vi hörs vid.

Polisen i Rom räknar dock samtidigt med demonstrationer från organisationer för offer för övergrepp inom kyrkan och från deras anhöriga. Bland dessa finns många som frågar sig vilka konkreta åtgärder kongressen kommer att leda till och hur de som drabbats genom alla år av förnekelse ska kompenseras.

Försiktigt positiva

Samma fråga ställs i italienska tidningar, även om rapporteringen kring mötet varierar mycket beroende på tidningarnas politiska färg samt förhållande generellt till Vatikanen och den katolska kyrkan.

Överlag är ändå reaktionerna kring stormötet, både internationellt och i Italien, försiktigt positiva. Folk jag möter i vardagen i Rom menar att den katolska kyrkan under påven Franciskus går från ord till handling, även om de flesta tror att det är en lång väg att gå för att nå verklig genomgripande förändring.

Damen på kemtvätten dit jag går i Rom, signora Anna, är djupt troende med ett guldkors i kedja runt halsen och Madonna-bild på väggen ovanför kassaapparaten. När vi hamnar i samspråk om kongressen blir hon nästan tårögd och säger att påven Franciskus, han förstår barnens lidande.

Andra är mer skeptiska, inte minst en del av organisationerna kring offren för övergreppen. Man menar att allt bara är spel för gallerierna och manar till kraftiga protester på Roms gator.

”Rop på rättvisa”

Påven Franciskus försöker delvis ta ner förväntningarna på vad toppmötet kan leda till, men vill framför allt få upp alla biskopars ögon för det enorma lidande de sexuella övergreppen orsakar och väcka deras medlidande.

Drabbade av övergrepp har bjudits in och alla kommer att få se dem i ögonen, höra deras berättelser och även se videofilmer med offer som berättar. Alla måste också erkänna sitt ansvar för det som skett och för att förebygga nya övergrepp framöver.

”Vi måste höra de smås rop på rättvisa”, sa påven Franciskus i sitt inledningstal och manade sen till bön.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.