Författaren Frédéric Martels (till höger) bok om homosexualitet inom katolska kyrkan har vållat stor debatt då lanseringen sker samtidigt som Påvens toppmöte. Foto: TT

Omdebatterad bok om homosexualitet inom katolska kyrkan släpps i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag släpps boken In the closet of the vatican – ungefär ”I Vatikanens garderob” – i en världsomspännande lansering. Boken handlar om homosexualitet inom den katolska kyrkan och har redan skapat stor debatt.

Den omtalade boken är skriven av den franska journalisten Frédéric Martel som uppger att den bygger på 1500 intervjuer, besök i 30 länder, 80 personers research och kontakt med 15 advokater. Flera kritiker som läst boken menar dock att den är insinuant och att materialet är grundat på rykten.

Martels bok handlar i huvudsak om homosexualitet som en subkultur inom katolska kyrkan och författaren skriver i boken att han upptäcker en värld av ”fifty shades of gay” och att många personer som levt i tystnad nu öppnat upp sig och pratat med honom.

Kritiserad lansering

En anledning till att boken vållat debatt är att den släpps samma dag som påvens toppmöte om hur katolska kyrkan ska förhindra sexuella övergrepp i framtiden pågår.

Att lägga släppet samma dag, menar kritiker, skapar en överhängande risk för att människor kommer att koppla ihop övergreppen inom katolska kyrkan med homosexualitet.

– Det finns ingen koppling mellan homosexualitet och övergrepp på barn. Och det är en lögn som behöver raderas ut. Jag har arbetat med personer som utsatts för övergrepp i 23 år och det finns så många människor som lider efter övergrepp av präster, och flertalet är kvinnor, säger Peter Saunders från The National Association for People Abused in Childhood på en presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.