Kyparen kommer fram och räcker mig menyn; jag ser tryffelpasta, ostar, dröm-desserter, allt verkar gott.
Men eftersom jag är kvinna har jag fått det som i Italien kallas för blind meny. Mannen vid min sida däremot förväntas betala och har fått en vanlig prissatt meny.
“Vi berättar aldrig vad en present kostar”
Restaurang Da Vittorio, i Brusaporto, är ett av de ställen som erbjuder konceptet. När jag pratar med vd:n Rossella Cerea säger hon att de prislösa menyerna är en galant gest och att bjuda ut någon på restaurang är som att ge bort en present.
Hon skrattar, rättar till ett osynlig veck på en duk, säger: ”Och vi berättar ju aldrig vad en present kostar!”.
Hon tycker inte att blinda menyer är sexistiska utan understryker att alla kvinnor förstås har fritt fram att bjuda sina män.
Ses som en pk-diskussion
På sistone har ändå en våldsam debatt blossat upp kring de italienska matborden. Detta efter att Agustina Gandolfo, fästmö till fotbollsspelaren Lautaro Martinez i Inter, skrev ett upprört inlägg på Instagram om hur förolämpad hon blivit av att inte få en meny med priser när de var ute och åt.
Allt fler av dagens italienska kvinnor vill vara oberoende och behandlas som männens jämlikar.
En del män välkomnar också att inte alltid behöva betala på restaurang, som traditionen bjuder i Italien, även på ställen utan blinda menyer. Andra, både kvinnor och män, vill däremot hålla fast vid vad som är djupt rotade traditioner.
Dels av jämställdhetsskäl: Så länge kvinnor inte tjänar lika mycket generellt som män ses det som rimligt att mannen betalar. Andra för att man ser debatten som en pk-diskussion som vill ta bort all romantik och alla könsroller.
Kyparen ger alltid notan till mannen
Jag vet av erfarenhet att de flesta italienska män mår direkt dåligt om jag vill betala för mig själv, de är inte uppfostrade så. Här öppnar en gentleman dörrar, går aldrig före en kvinna in i en hiss eller ett rum och han halar fram plånboken – alltid. Är jag ute med en man, även på den enklaste pizzeria, ger kyparen alltid notan till mannen.
Även på lunch med manliga italienska kollegor går de alltid ihop och betalar för mig. Alla eventuella protester viftas bort.
År 2021 är ändå inget av det här lika självklart som det var en gång, särskilt inte för de unga.
En sak är säker, i den här debatten gäller inte det gamla talesättet ”låt maten tysta mun” – utan den lär fortsätta.