KRÖNIKA: ”I huvudet på en taliban”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Nyheterna från Pakistan är lika enformiga som blodiga. Efter det ena obegripliga blodbadet efter det andra är det lätt att med avsmak vända sig bort och utbrista: de där borta är grymma bestar omöjliga att förstå. Men att välja terror är nästan alltid rationellt för den som gör det.

Claes JB Löfgren

Utrikesreporter

För en fattig bondpojke utan hopp om jobb eller framtid erbjuder talibanerna gemenskap och pengar. Ger han talibanpengarna till sin fattiga familj får han en respekt han tidigare aldrig vågat drömma om. Men talibanerna skulle inte finnas om mäktigare krafter än fattiga bondpojkar stödde dem. Talibanerna anses sedan länge ha fått pengar och vapen av den mäktiga pakistanska säkerhetstjänsten ISI.

Inblandade i vapen- och knarkhandel

Enligt många Pakistankännare är talibanerna ett redskap för ISI i maktkampen med politikerna i huvudstaden Islamabad. Fattar regeringen beslut som hotar ISI:s intressen genomför talibanerna terrorattacker som undergräver regeringens trovärdighet och stärker ISI:s ställning. Talibanledarna, inblandade i vapen- och knarkhandel, använder i sin tur terror för att freda sina revir från myndigheter och konkurrenter.  

Och även om islam förbjuder mord – i synnerhet på andra muslimer – finns korrupta religiösa auktoriteter som hittar bekväma undantag som talibanerna kan ursäkta sina terrordåd med. Offren, shiiter, kristna, utlänningar och myndighetspersoner, beskrivs som syndare och hedningar Allah tagit sin hand ifrån.

Världens mest terrordrabbade länder

Nu finns också ett annat Pakistan än det som beskrivs i västvärldens medier, ett civiliserat och modigt Pakistan som kämpar mot det politiska och kriminella våldet. Pakistan är visserligen ett av världens mest terrordrabbade länder med 64 000 döda i det terrorrelaterade våldet sedan sekelskiftet.

Men antalet terrordöda har också minskat kraftigt under senare år – från mer än 5000 döda 2013 och 2014 till omkring 700 förra året. Det är resultatet av en kraftansamling från den civiliserade delen av Pakistan: armén som tagit kontrollen över gränsområdena mot det oroliga Afghanistan. Men också deradikaliseringsprojekt som Sabaoon (se separat artikel).

Utmaningen i kampen mot terrorn

Pakistan ingår – som en bricka i ett regional- och geopolitiskt spel. Ett spel som Pakistan inte alltid kontrollerar: konflikten med Indien men framför allt USA:s katastrofala militära ingripande i grannlandet Afghanistan har destabiliserat landet utan att pakistanierna tillfrågats. Men den största utmaningen i kampen mot terrorn är ändå en pakistansk angelägenhet, att utrota fattigdomen och okunskapen.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.