USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton höll en sida av sitt skrivblock synligt vid pressträffen om sanktioner mot Venezuela, ”5 000 trupper till Colombia” stod det på pappret. Foto: Jim Young / Reuters / TT

Kryptiska orden på Trump-rådgivarens block under pressträffen om Venezuela: 5 000 soldater till Colombia

Uppdaterad
Publicerad

Är USA på väg att att skicka 5 000 soldater till Colombia, redo att ingripa i det svårt krisande Venezuela? Frågan hänger löst efter att USA:s nationelle säkerhetsrådgivare hållit upp ett block som antyder det. Från Vita huset är man dock kryptiskt fåordig i sitt svar.

”Alla alternativ ligger på bordet”

Under måndagen annonserade USA på en presskonferens att man inför sanktioner mot det venezuelanska statliga oljebolaget PDVSA. Beskedet kommer efter att läget i det redan hårt prövade Venezuela blivit allt mer spänt sedan nationalförsamlingens ledare, oppositionspolitikern Juan Guaidó, utropat sig själv till tillfällig president.

USA har sedan dess annonserat att man inte längre betraktar president Nicolas Maduro som Venezuelas ledare. En ursinnig Maduro har bland annat svarat med att kalla hem landets diplomater från USA.

Krisen i Venezuela

”Ingenting är uteslutet”

I skenet av detta skickade Vita huset under måndagen fram sin finansminister Steve Mcnuchin och sin nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton för att annonsera de nya sanktionerna mot PDVSA.

Frågan är om de båda budbärarna hade tänkt förtälja något mer? Efterspelet har nämligen också kommit att handla om det skrivblock som Bolton höll i sin hand, fullt synligt för det samlade pressuppbådet att beskåda under flera minuter under pressträffen.

På blocket stod skrivet: ”5 000 soldater till Colombia”.

– Presidenten har varit tydlig med att ingenting är uteslutet, sade John Bolton vid pressträffen om eventuella militära åtgärder från USA:s sida mot Venezuela.

Men något ytterligare om eventuella planer på att skicka amerikanska trupper till Colombia, som är ett av Venezuelas grannländer, nämndes aldrig. Bolton fick heller inga frågor om saken under pressträffen.

Vita huset kommenterade sedan det hela i ett kort mejl till AP:

”Som presidenten har sagt, alla alternativ ligger på bordet.”

USA har inte tidigare annonserat några aktuella planer på att skicka amerikanska trupper till något land i Sydamerika, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Colombias utrikesminister, Carlos Holmes, säger att man från regeringen i landet inte vet vad som åsyftas med texten på säkerhetsrådgivare Boltons block. I en kommentar säger Holmes att Colombia tänker fortsätta ”agera politiskt och diplomatiskt” för att demokratiskt ordning ska kunna återinföras i Venezuela, enligt AP.

Maduro: USA försöker stjäla bolag

Colombia har, likt USA, sagt att man accepterar utmanaren Guaidó som tillfällig president i Venezuela.

Natten mot tisdag, svensk tid, kommenterade Nicolás Maduro USA:s sanktioner. Washington försöker genom sitt agerande att i praktiken stjäla ett av PDVSA:s dotterbolag, det USA-baserade Citgo, menar Maduro.

I ett tal lovar han att juridiskt bekämpa åtgärderna mot PDVSA och Citgo, rapporterar TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet