Ett fysiskt mynt med en kod som representerar valutan Bitcoin. Just detta mynt är idag värt cirka 19500 kronor. Foto: Scanpix.

Kryptovalutan Bitcoin ”godkänd” i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Den federala regeringen i Tyskland har erkänt nätvalutan Bitcoin som ett ”godkänt betalningsmedel” för sina medborgare och tyska bolag att handla med.

Tyskland är en av världens största och viktigaste finansmarknader och beslutet att tillåta Bitcoin som valuta kan ha påverkat valutans växelkurs både på Mt.Gox och Bitstamp, några av de största börserna där Bitcoin handlas, där kursen steg över 120 dollar per Bitcoin (BTC) under natten (på Mt.Gox).

Egen kod i banksystemet

Bitcoin har därmed fått sin egen kod i det nationella banksystemet. För privatpersoner är det fritt fram att handla och byta saker med varandra med hjälp av BTC, men de företag som vill använda BTC behöver först skaffa ett tillstånd hos Finansinspektionen. I praktiken innebär det att BTC räknas som ett legalt betalningsmedel, men kallas samtidigt för ”private money”, en viss distinktion från fiat-valutor (de som centralbanker kontrollerar).

Bitcoin

– Vi borde ha konkurrens inom produktionen av pengar, sa Frank Schaeffler som är medlem i det tyska parlamentets finanskommité. Jag har länge varit en förespråkare för von Hayeks planer att denationalisera pengar och Bitcoin är ett steg i rätt riktning.

Men man säger samtidigt att bitcoin inte är ”riktiga pengar”, istället definierar man valutan som ett ”finansinstrument”. Det spelar dock ingen större roll för de som vill använda bitcoin som valuta. Tyskland räknas som en föregångare vad gäller Bitcoin och i området Kreuzberg i Berlin ser man många butiker, restauranger och barer med den lilla skylten ”Bitcoin Accepted Here”.

Godkänd även i Sverige

Även i Sverige har Finansinspektionen meddelat att de företag som vill handla i BTC behöver registrera sig för att skaffa ett tillstånd, och även här räknar man BTC som ett betalningsmedel – inte en valuta.

Utvecklingen innebär en stor förändring för Bitcoin, vare sig man räknar den som en valuta, ett betalningsmedel eller en handelsvara – jämfört med samma tidpunkt för två år sedan då de flesta myndigheter såg misstänksamt på betalningsmedlet. I dag är valutan accepterad i många länder, däribland Kanada.

I USA pågår utredningar kring hur man ska hantera den nya valutan, då många upstart-bolag nu sysslar med olika betaltjänster relaterade till Bitcoin. Finanssystemleverantören Bloomberg har integrerat valutan i sina system, och gett växelkursen förkortningen XBT.

Thailands centralbank har däremot häromveckan ”förbjudit” företag att handla med Bitcoin. Vilken effekt det kommer att ha i Thailand är oklart eftersom en centralbank inte kan stifta lagar, och Bitcoin har ingen koppling till något enskilt land, någon centralpunkt eller någon särskild fysiskt plats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bitcoin

Mer i ämnet