Det norska kryssningsfartyget Viking Sky med 1 300 personer ombord har fått motorproblem i hårt väder utanför Norges västkust. Foto: Odd Roar Lange/NTB

Norskt kryssningsfartyg i sjönöd

Uppdaterad
Publicerad

Strax före lunchtid hade 479 personer evakuerats från kryssningsfartyget Viking Sky utanför Norges kust. Nu bogseras fartyget in mot land. Polisen beskriver läget i går kväll som kritiskt.

– Det var mycket allvarligt, säger polischefen Hans Vik.

Fartyget fick på lördagen problem med maskinerna samtidigt som det var dåligt väder. Passagerarna evakuerades med helikopter och klockan 11 på söndagen hade 479 av 1373 människor hämtats från fartyget och befann sig på land, uppger NRK och hänvisar till uppgifter från rederiet Viking Cruises.

Fartyget går för egen maskin, skriver NRK. Det väntas lägga till i Molde vid 15-tiden på söndagen, uppger polisen på en presskonferens.

Norska huvudräddningscentralen uppger att situationen var kritisk på lördagskvällen, men att läget nu är under kontroll.

– Det var mycket allvarligt och kritiskt i går eftermiddag och kväll, säger polischefen Hans Vik enligt Aftenposten.

Hissades upp en och en

Tidigare på söndagen uppgav Fræna kommun att evakueringen av de omkring 900 människor som fortfarande är ombord på fartyget skulle ta lång tid med helikopter. Man var tvungen att hissa upp passagerarna en efter en.

– De som är kvar ombord är förmodligen rädda. Det var varit mörkt och hård vind i natt, sa Jan Morten Dale, beredskapschef i Fræna kommun.

Enligt tidigare uppgifter från NRK har tre helikoptrar arbetat med att evakuera de som är kvar ombord.

Strax före klockan nio på söndagsmorgonen var vindstyrkan mellan 14 och 17 meter per sekund i räddningsområdet (7 Beaufort).

20 skadade

Bilder på Twitter visar passagerare i flytvästar som lagt sig för att sova på däck. Fartyget ska ha fått problem med maskinerna samtidigt som det är dåligt väder.

Enligt rederiet är 20 personer skadade, skriver Aftenposten.

Fartyget uppges ha varit bara 100 meter från att gå på grund på lördagskvällen.

Passagerare i flytväst som väntar på att bli evakuerade. Foto: Michal Stewart/AP/TT

Kryssningsfartyget ska ha skickat ut nödanrop klockan 14 på lördagen. Då drev det mot land, cirka 4,6 kilometer från kusten vid Hustadvika utanför Romsdal, sydväst om Trondheim.

Vindstyrkan var mellan 21 och 24 meter per sekund då fartyget började driva mot land (9 Beaufort), enligt svenska sjö- och flygräddningscentralen.

Passagerarna är från Storbritannien, USA, Kanada och Nya Zeeland.

– Vi har inte sett några svenskar på passagerarlistan, säger Tor André Gram Franck på polisen i Möre och Romsdal.

Varken svenska UD eller svenska polisen har någon information om att svenska medborgare befinner sig ombord på fartyget.

Några av de första passagerarna som blir evakuerade. Foto: Odd Roar Lange/AP/TT

”En långvarig aktion”

Borghild Eldöen på norska sjöräddningscentralen säger till SVT Nyheter att helikoptrar åker i skytteltrafik in till land med evakuerade passagerare.

– De förs till ett samlingshus, sedan bussas de vidare till ett hotell, säger hon.

Räddningsinsatsen har pågått hela natten.

– Det blir nog en långvarig aktion, säger Borghild Eldöen till norska TV2.

Vittnet: ”Ett drama”

Ögonvittnet Odd Roar Lange hade aldrig sett något liknande på lördagen. Han  sade att vågorna var cirka 10 till 15 meter höga.

– Det här är ett drama, sade han till Dagbladet.

Sverige har erbjudit hjälp, men Norge har avböjt.

– I går kväll hade vi en dialog med Norge om hur vi hjälper till. Det slutade med att Danmark flyttar en helikopter upp till Norge. Jag vet inte om det utfördes, säger Tobias Nicander på Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral till SVT Nyheter på söndagsmorgonen.

Här pågår evakueringen. Foto: SVT

Vittnet: Något som inte stämde

Marit Holten var ute på en sightseeing-tur med buss när hon och de andra i bussen plötsligt såg kryssningsfartyget en bit ut till havs. 

– Busschauffören såg på långt håll att det var något som inte stämde. När vi kom närmare såg vi att skeppet låg för ankare i stormen. Sen körde ambulanser och brandbilar förbi oss, säger hon till SVT Nyheter. 

Passagerarna uppmanades kort därefter att lämna bussen, eftersom den skulle användas för att evakuera passagerare från kryssningsfartyget. 

SVT Nyheter har sökt rederiet för kommentar.

Fakta om Viking Sky

Kapacitet: 930 passagerare, exklusive besättning

Byggd: 2017

Längd: 227 meter

Bredd: 34 meter

Ägare: Viking Ocean Cruises

Bakom Viking Cruises står Torstein Hagen, utflyttad från Norge.

Han finns på Forbes miljardärlista. Bor i Luzern, Schweiz.

Rederiets flotta är:

Viking Sea

Viking Sky

Viking Sun

Viking Orion

Källa: Viking Ocean Cruises/Marine Traffic/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.