Kuba: Här anländer Castros aska inför begravningen

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 januari 1959 utropade Fidel Castro att den kubanska revolutionen segrat från stadshusets balkong i Santiago de Cuba. Nu har exdiktatorns aska förts dit för begravningen. ”En väldigt symbolisk resa är över”, konstaterar SVT:s korrespondent på plats.

I onsdags inleddes den nära 90 mil långa ”frihetskaravanen” från huvudstaden Havana till landets näst största stad Santiago de Cuba på öns sydöstra sida.

Det blev en sista returresa för Fidel Castro som 90 år gammal dog den 25 november. Efter att ha störtat dåvarande diktatorn Fulgencio Batista tog revolutionsledaren samma rutt i motsatt riktning.

Längs vägen har anhängare stått och ropat ”Jag är Fidel” när konvojen passerat med askan i en urna av cederträ, draperad med den kubanska flaggan, på en jeep.

På lördagen gick karavanen i mål, konstaterar SVT Nyheters korrespondent Carina Bergfeldt som är på plats i Santiago de Cuba.

– En väldigt symbolisk resa är över för Fidel Castro, säger hon.

”Allas fader”

Nio dagars landssorg är påbjuden i enpartistaten. Hundratusentals människor följde ”frihetskaravanen”.

– Han har varit en fader för alla kubaner och alla behövande människor i världen, sade Margarita Aguilera, en 54-årig direktör för ett statligt tobaksföretag, när konvojen rullade förbi.

På en vit sten framför byggnaden hade hon skrivit ”farväl, kommendant”.

Stor symbolik

På lördagkvällen lokal tid skulle president Raúl Castro, som avlöste den sjuklige brodern 2006, hålla ett mycket emotsett tal i Santiago de Cuba i samband med ännu en stor hyllningsceremoni.

Staden har stor symbolisk tyngd i den kubanska revolutionsmytologin. 1953 ledde bröderna Castro en misslyckad attack mot militäranläggningen Moncada.

Fidel Castro gick i exil i Mexiko, bara för att återvända 1956. I Sierra Maestra-bergen byggde han och andra upp den rebellrörelse som tvingade bort den USA-stödde diktatorn Batista.

Bredvid hjälte

Triumferande proklamerade Fidel Castro den 1 januari 1959 att rebellerna segrat. Han gjorde det från stadshuset i Santiago de Cuba där han begravs på söndag på kyrkogården Santa Ifigenia. Granne blir den berömde kubanske självständighetshjälten José Martí (1853–1895).

– Han ska vila i Santiago de Cuba för Martí är vår nationelle apostel och det var hans (Castros) idé att ligga bredvid honom, säger Enediel Rodriguez, 50 år, som hjälpt att förbereda en hall för sörjande.

Efter förra veckans dödsbud har Kubas dissidenter hållit låg profil. Enligt planerna kommer deras demonstrationer att fortsätta när sorgeperioden är över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fidel Castro död

Mer i ämnet