Han lurade miljoner

Uppdaterad
Publicerad

När stadsutroparen Tony Appleton efter prinsfödseln ringde i sin klocka och förkunnade att Storbritannien fått en ny tronarvinge jublade folket. Men Appleton var inte ens var inbjuden till evenemanget.

Enligt den brittiska traditionen är det Londons stadsutropare som officiellt förkunnar en kunglig födsel. Men mannen på sjukhustrappan i sin eccentriska utstyrsel som häromdagen med hög röst läste från sin rulle hade överhuvudtaget ingenting att göra med det brittiska hovet.

Tony Appleton är visserligen stadsutropare, men i den betydligt mindre staden Romford. Han extraknäcker också som toastmaster på bröllop, dop och bar mitzvor.

Appleton hade tidigare under dagen fått ett tips av en journalist om att födseln ägt rum och då kastat sig i en taxi i full mundering. Väl framme ställde han sig helt sonika på trappan, ringde i klockan och möttes av folkets jubel.

Stoppades inte

I en kommentar till Daily Mail efter händelsen förklarar Tony Appleton sitt agerande.

–Jag är rojalist och älskar kungafamiljen, men jag var inte inbjuden.

När den falske stadsutroparen dagen efter sitt spektakulära framträdande öppnade dagstidningarna, tappade han hakan.

–Det är helt otroligt. Mitt ansikte finns i varenda tidning.

Något oroande struntade säkerhetstjänsten på plats i att kontrollera och stoppa den uppklädde stadsutroparen, då de helt enkelt tog för givet att han arbetade för kungafamiljen.

Stor i USA

Den falske stadsutroparen har fått stort utrymme i framförallt amerikanska nyhetsmedier i eftersvallet av den brittiska prinsfödseln.

Många förvirrade amerikanska journalister har i Appleton sett ett trovärdigt språkrör för kungahuset, och bland annat Anderson Cooper från CNN beskrev händelsen med orden: ”Den kunglige stadsutroparen förkunnar de kungliga nyheterna.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prins född i Storbritannien

Mer i ämnet