Analys: ”Kuppen i Sudan får östra Afrika att skaka”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Återigen stiger rökpelarna i Sudans huvudstad Khartoum. Människor har tagit till gatorna för att visa sitt stöd för demokratin. Den bräckliga övergångsregeringen med militärer och civila politiker har svajat ända sedan despoten Omar al-Bashir avsattes 2019. Nu tycks den ha fallit i en militärkupp.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Den senaste månaden har varit en enda lång nedförsbacke mot ett haveri. Gatuprotester, både för och emot övergångsregeringen har genomförts. Ett kuppförsök ska ha avvärjts för en månad sedan.

De som stödjer ett militärt övertagande anklagar det civila styret för det ekonomiska kaos som råder i spåren av Coronapandemin. Miljoner människor har inte ens råd att köpa bröd.

Något som ytterligare kan ha gett militären incitament till en kupp är ökade krav på en översyn av de militära styrkorna. Inte minst den ökända Rapid Support Forces, en paramilitär styrka som är anklagad för övergrepp i Darfur.

Diplomatisk lösning alltmer avlägsen

Kuppen i Sudan kommer i ett mycket spänt läge i östra Afrika. Det är oroligt i nästan alla väderstreck. I grannlandet Etiopien pågår striderna och den humanitära katastrofen i Tigrayregionen. De båda länderna har dessutom en pågående gränskonflikt vid Tigray, al-Fashaga.

Med två länder i kaos ser en konstruktiv diplomatisk lösning alltmer avlägsen ut.

Egypten och Etiopien har en allvarlig dispyt om ett dammbygge i Nilen. Dammen påverkar även Sudan eftersom floden rinner genom landet på sin väg upp till Medelhavet. Sudan har inte haft en lika hård linje mot Etiopien som Egypten har, men även det kan ändras.

Längs ut på Östafrikas horn finns Somalia. Det är en sedan länge konflikthärjad nation. Nu har landet dessutom hamnat i bråk med Kenya om ett stort område ute i havet, där stora mängder naturgas spås finns.

En konflikt där tonläget hårdnar alltmer

För varje ny konflikt ökar spridningsriskerna i östra Afrika. Och för varje demokrati som faller kommer vi allt längre från hoppet om ett nytt Afrika, med politiska lösningar istället för vapenskrammel och militärkupper.

Med händelseutvecklingen i Sudan har regionen just tagit två steg tillbaka.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.