SVT:s Eva Elmsäter rapporterar från Irak. Foto: TT/SVT

Kurder i kontroll över Kirkuk

Uppdaterad
Publicerad

Kurderna i Kirkuk har tagit kontroll över staden sedan den irakiska militären lagt ned sina vapen. Samtidigt fortsätter terroristgruppen Isis sina framstötningar.

SVT:s utsända Eva Elmsäter rapporterar från Erbil i östra Irak att den kurdiska armén gått söderut och tagit kontroll över oljestaden Kirkuk, som är strategiskt viktig. Samtidigt har den reguljära irakiska armén svårt att stå emot anstormningen från islamisterna och det har förekommit hårda strider nära Bagdad.

”Ska försvara Kirkuk”

Under de senaste dagarna har den sunniextremistiska gruppen Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis) tagit kontroll över flera städer i norra Irak och i samband med deras framstötningar tog kurdisk militär över den viktiga oljestaden Kirkuk.

Enligt källor till AP gav kurdisk militär order till irakiska trupper att lämna området. En armekälla säger att de blev beordrade att lägga ned sina vapen och lämna basen. Övertagandet ska ha gått lugnt till väga och var över på en och en halv timme.

– De sa att de skulle försvara Kirkuk mot Isis, säger ytterligare en källa till AP.

Redo att slåss intill döden

Enligt källan ska den irakiska armén inte haft några planer på att retirera, utan att de var redo att slåss intill döden.

En talesperson för de kurdiska styrkorna hävdar dock att de tog över efter att irakiska trupper dragit sig tillbaka.

Den senaste tiden har Isis intagit Iraks näst största stad Mosul och Saddam Husseins hemstad Tikrit och gruppen är nu på väg söderut mot Bagdad. Deras offensiv har drivit landet in i den värsta krisen sedan USA började drog tillbaka sina trupper 2011.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet