Shiyar Ali, PYD:s representant i Sverige. Arkivbild. Foto: SVT

Kurdiskt parti kräver att Sverige tar hem IS-svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Det kurdiska partiet PYD kräver att Sverige tar hem de misstänkta IS-terrorister som är svenska medborgare och befinner sig i norra Syrien, rapporterar TV4.

Uttalandet kommer efter att regeringen tagit avstånd från den kurdiska milisen YPG och partiet PYD.

Den kurdiska milisen YPG och dess politiska gren PYD kontrollerar delar av nordöstra Syrien. Där sitter tusentals IS-fångar fängslade i läger, många av dem är utländska medborgare.

PYD vill att Sverige tar hem de misstänkta IS-terrorister som är svenska medborgare.

– Varför ska vi ta hand om Sveriges terrorister när man tar avstånd från en organisation som kämpar mot terrorismen och betalar dyrt? Då får Sverige stå för sina egna medborgare. Kom och hämta dem, säger Shiyar Ali som är PYD:s representant i Sverige till TV4.

Ser du något nytt med avståndstagandet som den här regeringen gör jämfört med förra?

– Det vi ser nu är att det är tydligare från den här regeringen, det var dom som skrev avtalet i Madrid, men det är en fortsättning från förra regeringen, säger Shiyar Ali.

Sverige tar avstånd

Under lördagen sa utrikesminister Tobias Billström att regeringen tar avstånd från både YGP och PYD eftersom man anser att det finns en för nära koppling till PKK som är en terrorlistad organisation i EU.

– Vi tycker att det finns en tvivelaktighet och problematik när det gäller dem som skadar vårt förhållande till Turkiet, sa Billström i Ekots Lördagsintervju.

Uttalandet om YPG och PYD kommer bara dagar innan statsminister Ulf Kristersson (M) ska träffa Turkiets president Erdogan för att diskutera vägen framåt för ett svenskt Natomedlemskap.

Ska framföras till UD

Att Sverige inte ska ge stöd till YPG och PYD har varit ett krav från Turkiets sida för att stötta ett svenskt Natomedlemskap och finns med i den trepartsöverenskommelse som Sverige, Finland och Turkiet slöt i somras.

PYD kommer att framföra sitt krav på att Sverige tar hem svenska medborgare från lägren till UD under veckan som kommer.

SVT har sökt utrikesminister Tobias Billström som inte är tillgänglig för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.