Odessa-bor betraktar oroligt kriget på håll: ”Jag hoppas vi inte är desserten”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina har inneburit ett helvete för städer som Mariupol och Kharkiv. Den viktiga hamnstaden Odessa har däremot hittills förskonats. Men en nervös oro inför framtiden finns hos många av invånarna vid Svarta havets kustpärla.

– Det har alltid varit en del av Europa bakom järnridån, säger Anna Misiun, professor vid Odessas tekniska universitet.

Kuststaden Odessa är en stad med lång historia och kallas ofta för ”Svarta havets pärla”. I slutet av 1800-talet var Odessa Rysslands tredje största stad och med sin sydeuropeiska och renässansinspirerade arkitektur har staden alltid stuckit ut under det ryska och sovjetiska styret.

– Över 150 olika etniciteter har levt tillsammans här sedan 1800-talet. Och de kallar alla Odessa för ”Mamma”, säger Anna Misiun.

Längs strandpromenaden går folk på promenad och på kaféer sippar man på sitt kaffe. Men samtidigt är stämningen märklig. Både avspänd och spänd på samma gång. För Odessa-bon Sergey Steblina är tanken på kriget svår att ignorera.

– Är vi desserten efter huvudrätterna Charkiv och Mariupol? Jag hoppas inte det men tanken är jobbig.

Se mer från Odessa i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.