Foto: Scott Olson/TT

Kvinna avrättad i omstritt fall i USA

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Montgomery har blivit den första kvinnan sedan 1953 att avrättas federalt i USA. Efter många turer har dödsstraffet nu verkställts, rapporterar medier från Indiana.

In i det sista pågick en juridisk dragkamp. En domare beordrade häromdagen paus på grund av uppgifterna att Lisa Montgomery lider av mentala hälsoproblem och inte kunde förstå regeringens skäl för avrättningen. Men sedan åklagarsidan överklagat revs beslutet upp.

Montgomery dömdes 2007 för kidnappning och mord på en 23-årig höggravid kvinna i Missouri. Efter att Montgomery ströp kvinnan till döds skar hon ut fostret ur kvinnans mage, barnet överlevde.

Flera federala avrättningar under Trump

Under 2019 avrättades 22 människor i USA:s delstatsfängelser. Mellan 1988 och 2019 genomfördes endast tre federala avrättningar, samtliga under president George W Bush. En av dem var Timothy McVeigh, som dömdes för bombdådet mot en federal byggnad i Oklahoma City 1995 som dödade 168 människor, varav 19 barn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så hanterar världens länder dödsstraff - en sammanfattning av statistiken från 2019. Foto: SVT Arkiv

Olika typer av moratorium och granskningar av det federala dödsstraffet har förekommit efter 2003. Trumpstyret har dock pressat på för att fler straff ska verkställas, efter att presidenten efterfrågat hårdare straff för våldsbrott. I somras genomfördes den första federala avrättningen av tio hittills under Trumpstyret. Ytterligare tre är planerade innan presidentens mandatperiod löper ut den 20 januari.

Amerikanernas stöd för dödsstraffet har dalat de senaste åren. 60 procent säger sig föredra livstids fängelse före dödsstraff för en person som döms för mord, enligt en Gallupundersökning från i fjol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer