Kvinna död efter olycka med självkörande bil

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Arizona, USA, har omkommit i en olycka med en självkörande bil. Kvinnan kördes på av en Uber-taxi som var i så kallat ”autonomt läge”, rapporterar New York Times. Uber stoppar nu sitt projekt med självkörande taxibilar. Bilen som var inblandad var av modellen Volvo XC90.

Fallet är sannolikt det första där en fotgängare omkommer efter att ha blivit påkörd av en bil som varit i självkörande läge vid olyckstillfället, enligt tidningen.

Det satt förvisso en förare i uber-taxin, men bilen var i autonomt läge när olyckan inträffade, natten till måndag.

Volvo uppger att de inte har utvecklat den självkörande tekniken. Uber har samarbeten med flera biltillverkare om självkörande fordon, rapporterar TT.

Test i fyra städer

Kvinnan ledde sin cykel när hon kördes på av bilen vid ett övergångsställe i Tempe, en förort till Phoenix i den amerikanska delstaten Arizona, natten mot måndag, lokal tid. Efter olyckan fördes den 49-åriga kvinnan till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda, rapporterar nyhetsbyrån AP.

It-bolaget Uber, vars affärsidé är att tillhandahålla en internetbaserad taxi-tjänst, har testat självkörande taxibilar i Pittsburgh, San Francisco och Tempe i USA samt Toronto i Kanada. Det projekt avbryts nu, enligt bolaget som säger att man ”samarbetar fullt ut” med lokala myndigheter.

Myndighet utreder olyckan

”Vi tänker på offrets familj samtidigt som vi arbetar med den lokala polisen för att förstå vad som hände”, twittrar företagets vd Dara Khosrowshahi.

USA:s transportmyndighet kommer att utreda olyckan och skicka personal till Tempe, rapporterar Bloomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.