Kvinnor uppges vara förbjudna av talibanerna att gå och handla på egen hand i området kring Lati i norra Afghanistan. Här en kvinna på en marknadsplats i Kabul. Foto: TT

Kvinna handlade utan make – halshöggs av talibaner

Publicerad

En kvinna i Afghanistan uppges ha halshuggits av talibaner för att hon gick på stan och handlade utan sin make. De anklagade henne för att vara ”otrogen”.

Händelsen inträffade i den avlägsna byn Lati i den nordliga provinsen Sar-e-Pul i måndags, skriver The Independent.

Enligt Zabihullah Amani, talesperson för provinsens guvernör, hade den 30-åriga kvinnan gått till marknaden för att köpa förnödenheter när beväpnade talibaner anföll henne. Tv-bolaget Tolo News rapporterar att hon blev halshuggen medan Middle East Press skriver att hon knivhöggs till döds.

Talespersonen Zabihullah Amani uppger att kvinnans make befinner sig i Iran.

Ingen gripen

Mordet bekräftas av en kvinnorättsaktivist i Sar-e-Pul, men talibanerna förnekar attacken.

Fortfarande på nyårsafton hade ingen gripits för dådet.

Talbinerna som har kontroll över området anser att kvinnor är otrogna om de går och handlar utan sina makar. Kvinnor får heller inte tala offentligt eller synas i medier. Enligt Middle East Press har gruppen dödat många kvinnor i området bara för att de lämnat sina hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.