Kvinna greps i Saudiarabien för sin minikjol

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna – känd på sociala medier som modellen ”Khulood” – greps i Saudiarabien för sin klädsel. Lokala myndigheter utkrävde kvinnans gripande efter att ha fått kännedom om en video där kvinnan syns i kort kjol på offentlig plats.

En kvinna i Saudiarabien greps efter att hon setts gående i kort kjol och magtröja i den gamla byn Ushaiqer i Saudiarabien. Via mobiltjänsten Snapchat delade kvinnan, även känd som modellen Khulood, rörligt material på sig själv gåendes i byn. På onsdagen släpptes kvinnan fri från misstankar, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Efter att delningen fick snabb spridning på nätet tog det inte lång tid innan en debatt kring kvinnans klädsel blossade upp. Konservativa röster i Saudiarabien har kallat Khuloods klädsel för oacceptabel med hänvisning till att den bryter mot landets strikta klädkod för kvinnor.

En person twittrade: ”Folk som inte respekterar kungadömets regler, förtjänar inte att bo i det”, skriver BBC. Andra har hyllat Khulood för hennes mod.

LÄS MER: Striktare klädkod för statligt anställda i Uganda upprör

Saudiarabien är ett land där starka normer råder kring kvinnans klädsel. Enligt lag ska kvinnor på offentlig plats bära så kallade Abaya – ett heltäckande plagg som hänger löst över axlarna och ner till tårna.

Landets muslimska kvinnor ska dessutom täcka huvud och hår på offentlig plats. Kvinnor får heller inte köra bil eller umgås med andra än besläktade män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.