Statligt anställda i Uganda måste nu följa strikta regler kring hur de klär sig. Foto: TT

Striktare klädkod för statligt anställda i Uganda upprör

Uppdaterad
Publicerad

Glöm färgglada naglar och tajta byxor. En ny klädkod i Uganda som förbjuder statligt anställda personer att klä sig hur de vill när de är i tjänst har gjort många arga.

Myndigheterna i Uganda har bestämt att alla statligt anställda personer måste följa en ny strikt klädkod, skriver BBC

Enligt de nya riktlinjerna ska till exempel kvinnor bära kläder som täcker urringning, knän och rygg. På arbetsplatsen ska de undvika klänningar, plagg utan ärmar och plagg som är transparenta. Hår och naglar ska inte sticka ut för mycket, exempelvis får kvinnor inte måla naglarna i starka färger eller använda smink på ett ”överdrivet” sätt.

Inga tajta kläder

Riktlinjerna för männen är att de ska klä sig vårdat. Långärmad skjorta, kavaj och slips är standard, medan de tajta jeansen får lämnas hemma. Håret ska vara välskött och hållas kort.

LÄS MER: Kort kjol förbjuds i Uganda

Myndigheten som ansvarar för dessa frågor i Uganda ska ha upprättat de nya reglerna efter att de fått in klagomål.

– Vi fick klagomål om att anställda, speciellt kvinnor, klädde sig på ett oacceptabelt sätt. Bland annat i minikjolar och att de visar kroppsdelar som annars borde vara täckta i samhället i Uganda, säger Adah Muwanga som arbetar på myndigheten.

Dyrt att förnya garderoben

De nya reglerna har fått många reaktioner i landet, bland annat för att ingen dialog fördes med personerna som skulle komma att påverkas av dem. Men för många är det inte reglerna i sig som är ett problem, utan själva verkställandet av dem.

– Kvinnor får mindre i lön. De nya reglerna kommer göra det svårt för kvinnor att gå till jobbet på grund av rädsla att förlora jobbet om de inte har råd att köpa nya klänningar och göra om håret, säger statligt anställda Agnes Kunihira till AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.