Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här sparkar hon livvakten Visa alla (3)
Visa alla (3)

Kvinna som blivit symbol för Libanonprotesterna kallas till militärdomstol

Uppdaterad
Publicerad

Hon blev en symbol för de libanesiska protesterna. Nu ska Malak Alaywe Herz ställas inför rätta i en militärdomstol efter att ha sparkat en ministers livvakt som sköt i luften.

Det var mycket som fortfarande var oklart kvällen den 17 oktober 2019. 

På sociala medier började bilder och videor delas på folksamlingar runt om i Libanon. Och på brända bildäck och avspärrade vägar. Slagord mot de styrande krafterna, det politiska systemet och uppmaning till uppror började ljuda. 

I Beirut hindrades en ministerbil från att åka. Livvakten klev då ut och började skjuta med sitt vapen. 

Sparkade i skrevet

En kvinna, Malak Alaywe Herz, tog saken i egna händer. Eller fötter, och sparkade honom i skrevet. Allt fångades med en mobilkamera och spreds som en löpeld.

Fler människor samlades och enades, och Libanonprotesterna blev därmed ett faktum. 

– Vi var en liten grupp människor och han kom mot oss med sitt vapen och sköt i luften. Jag sa till honom att skjuta mig. Han försökte få mig ur vägen och jag bara slog till, utan att tänka, sa Malak Alaywe till libanesiska L'Orient le Jour om händelsen.

– Det kanske hade varit bättre om han hade dödat mig. Det hade blivit en riktig symbol, det är det enda sättet som får saker att förändras. 

Inom loppet av några dagar, bland politiska slagord, syntes Malak Alaywes spark på Beiruts väggar. Foto: Gilda Hamidi-Nia/SVT

Symbol för protesterna

Malak Alaywe Herz blev dock en livslevande symbol för folket mot makten och blev också en inspiration till mängder av memes, graffitti och annan konst. 

Nu har protesterna pågått i över fyra månader, både i större och mindre skala. Och i veckan blev Malak Alaywe Herz kallad till militärdomstol för sin handling, rapporterar flera medier.

I ett Facebookinlägg tillsammans med en av bilderna på när Malak Alaywe Herz sparkar livvakten skriver hennes man, Mouhamad Herz: “Gatorna vilar och domstolarna har börjat. Min fru har blivit kallad till militärdomstol på grund av den här bilden”.

HRW fördömer

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har vid flera tillfällen fördömt Libanon för att militära domstolar prövar civila, allra senast i februari.

Rättegången mot Malak Alaywe Herz är planerad till november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer