Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vid det här laget är det tydligt att förslagen har besegrats, säger Irlands premiärminister Leo Varadkar. Foto: Andreea Alexandru

”Kvinnans plikter” kvar i Irlands grundlag

Uppdaterad
Publicerad

”Kvinnans plikter i hemmet” blir kvar i den irländska grundlagen och det blir heller ingen breddning av familjebegreppet.

Rösterna var under natten till söndagen ännu inte färdigräknade, men premiärminister Leo Varadkar slog fast att nej-sidan har segrat.

– Vid det här laget är det tydligt att förslagen har besegrats.

Irländarna röstade om en ändring av en formulering i grundlagen som slår fast att den irländska staten ska ”sträva efter att se till att mödrar av ekonomiska skäl inte tvingas arbeta till försummelse av deras plikter i hemmet”.

När förslaget nu ser ut att inte gå igenom faller även förslaget om att ändra en lagparagraf som likställer familj med äktenskap. Ja-sidan ville att paragrafen även skulle inkludera andra familjekonstellationer.

Premiärministern har kampanjat på på ja-sidan tillsammans med i princip hela det politiska etablissemanget.

Motståndarna till ändringarna anser att ändringarna var dåligt genomtänkta – ett argument som fått mycket gehör de sista dagarna i valkampanjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.