Kvinnlig journalist intervjuade talibanerna – nu har hon flytt landet

Uppdaterad
Publicerad

Beheshta Arghand, journalist på Tolo News, intervjuade talibanerna bara dagar efter att de tog kontroll över Afghanistan. Nu har hon flytt landet.

– Jag är så olycklig, den här generationen kämpade verkligen för ett nytt Afghanistan, säger hon med gråten i halsen till BBC.

Det var i mitten på augusti som Beheshta Arghand skapade rubriker. Hur? Genom att vara en kvinnlig journalist som intervjuar talibanerna. Enamullah Samangani, medlem i talibanernas kulturkommission, gav då den första kommentaren gällande hur talibanernas styre kan komma att se ut. Nu har Arghand flytt Afghanistan.

– De flesta av våra reportrar har lämnat Afghanistan, säger hon till BBC.

”Saknar mitt jobb”

Talibanerna ville vid intervjutillfället berätta om deras, enligt talibanerna själva, förändrade inställning till hur landet bör se ut.

– Det islamiska emiratet (talibanernas namn för Afghanistan red. anm.) vill inte att kvinnor ska vara offer. De borde vara med i regeringen enligt sharialag, sa Samangani då.

Men inte alla kände sig helt övertygade.

– Jag saknar mitt jobb och mitt land. Om talibanerna verkligen har ändrats och jag verkligen kan vara säker på att de håller sina löften och ger oss våra rättigheter, då kanske jag kan åka tillbaka. Men just nu finns inget där att hämta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.