Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnliga DJ:s blir alltmer populära i det historiskt mycket konservativa Saudiarabien. Foto: AFP

Kvinnliga dj:ar allt vanligare i Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnliga dj:ar blir allt vanligare i det historiskt konservativa Saudiarabien. I fjol fick Lujain Albishi uppträda på en av landets största musikarrangemang någonsin.

– Det förekommer en toppstyrd socioekonomisk liberalisering – som många välkomnar, men det är en väldigt selektiv liberalisering, säger Anna Vidén vid Utrikespolitiska institutet.

Saudiarabien har de senaste åren intagit en något mer liberal lagstiftning när det gäller kvinnors rättigheter. Numera får kvinnor köra bil och i slutet av 2019 avskaffades förmyndarskapet formellt.

Ekonomiska skäl

Enligt Anna Vidén, forskare hos Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, närmar sig Saudiarabien väst rent socioekonomiskt. Av krassa ekonomiska skäl har de styrande gjort det lättare för kvinnor att arbeta.

– Man har tagit bort vissa legala saker som har med religion att göra, som har varit ett sätt att tillfredsställa vissa religiösa krafter. Det finns fortfarande väldigt stora begränsningar för kvinnors makt, men det har skett enorma förändringar om man tänker sig ur ett saudiskt perspektiv.

Anna Vidén menar att många saudier ser förändringen som positiv – även om skillnaden kanske märks tydligast för medelklassen. Det har blivit lättare för män och kvinnor att mötas och kvinnor har i dag mer framträdande roller.

– Sedan är det inte svartvitt. Det finns också motgrupperingar som är emot det och som den politiska makten måste förhålla sig till.

Attrahera väst

Kvinnor står också fortsatt långt från politisk makt i många frågor. I samband med att kvinnor fick rätt att köra bil blev också många aktivister fängslade.

– Just för att det inte skulle se ut som liberaliseringen kom genom deras arbete, säger Anna Vidén.

Hon tycker också det är viktigt att poängtera att förändringarna inte bara görs för väst.

– Dagens ekonomiska verklighet gör att människor är tvungna att ha med Saudiarabien att göra och de spelar på det. Men mycket är också för Saudiarabien själv och en liten del är att man vill attrahera väst.

Samtidigt tror hon att religionen är mer närvarande i det dagliga där jämfört med i Sverige.

– Islam har större plats i deras liv än vad kristendomen har i våra. Sedan är det svårt att skilja vad som är kultur eller ren religion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.