Spaniens premiärminister Pedro Sánchez (i mitten längst fram) har bildat en ny regering där kvinnor är i flest till antalet. Elva ministar är nu kvinnor och sex är män. Foto: TT

Högst andel kvinnor i nya spanska regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Socialistpartiet PSOE:s ledare Pedro Sánchez gav på onsdagen besked om vilka han vill arbeta med i sin regering, som nu blivit kvinnodominerad. På ministerposterna tar elva kvinnor och sju män plats – till andelen flest kvinnliga ministrar i Europa, skriver Financial Times.

Pedro Sánchez har tagit över som premiärminister efter Mariano Rajoy, den konservative partiledaren som röstades bort i en misstroendeomröstning i parlamentet i Madrid i förra veckan.

Den nya regeringen blir klart EU-vänlig, visar en genomgång av ministerlistan.

Nadia Calviño, topptjänsteman i EU-kommissionen, går in som ekonomiminister och EU-parlamentets förre talman Josep Borrell blir utrikesminister.

Kvinnlig majoritet

Sánchez har valt kvinnor till flertalet viktiga ministerposter. Dolores Delgado, antiterroråklagare, blir justitieminister och tidigare HD-domaren Margarita Robles blir försvarsminister.

Jämställdhetsfrågorna lägger Sánchez hos Carmen Calvo, PSOE-veteranen som tidigare varit kulturminister.

María Jesús Montero, läkare med bakgrund som chef i sjukvårdssystemet, blir finansminister. Hon har tidigare haft budgetansvar i regionen Andalusien och lär till nästa år ställas inför en ny utmaning: Att få ihop en ny budget som accepteras i parlamentet, där PSOE bara har 84 av 350 mandat.

Pedro Duque, den förste spanjoren i rymden, blir vetenskapsminister medan den prisbelönta författaren Màxim Huerta blir kulturminister.

Går om Sverige

Spanska medier menar att den nya regeringen slagit rekord i andelen kvinnor på ministerposter i Europa, med sina elva kvinnor och sju män, skriver Financial Times.

I Sverige har regeringen 12 kvinnliga ministrar och 10 manliga, alltså ytterligare en kvinna på ministerpost, men även fler män än i den spanska regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.