Nikki Haley är USA:s FN-ambassadör. Foto: TT

”Kvinnor som anklagar Trump bör komma till tals”

Uppdaterad
Publicerad

Alla kvinnor som blivit sexuellt trakasserade bör få tala ut och höras. Om personen de anklagar är USA:a president eller inte, bör inte spela någon roll. Detta menar USA:s FN-ambassadör Nikki Haley som under söndagen fick frågan om hur de anklagelser om sexuella trakasserier som riktats mot Trump både innan, och efter, valet bör hanteras.

söndagsmorgonen intervjuades USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i det amerikanska tv-programmet Face the Nation som sänds i kanalen CBS.

Under intervjun fick hon bland annat frågan om hur hon tycker att man ska göra med de anklagelser om sexuella trakasserier som riktats mot president Donald Trump.

Kampanjen #MeToo

– Kvinnor som anklagar någon bör få komma till tals. De bör höras och de bör hanteras. Och jag tror att vi hörde dem innan valet. Jag tycker att alla kvinnor som har känt sig kränkta eller känt att de behandlats illa på något sätt, har alla rättigheter att yttra sig, säger Haley i intervjun.

Avviker från övriga Trump-administrationen

Nikki Haley är före detta guvernör i delstaten South Carolina och är en av de högst rankade kvinnorna i Trumps administration. Hennes uttalande i frågan skiljer sig från övriga administrationen, som länge hävdat att anklagelserna mot Trump varit felaktiga och att amerikaner som röstat på honom har gjort rätt i att avfärda dem, skriver New York Times.

Ett dussintal kvinnor har anklagat presidenten för sexuella trakasserier. Bland dem finns bland annat Juliet Huddy som tidigare arbetat som nyhetsankare på Fox News. Förra veckan trädde hon fram och berättade om hur Trump försökt kyssa henne på läpparna i en hiss någon gång under 2005 eller 2006.

Flera kvinnor talar ut på presskonferens

Under måndagen kommer flera kvinnor som öppet har anklagat Trump för sexuella trakasserier samlas i New York. Där ska de på eftermiddagen delta i en presskonferens för att tala ut om sina erfarenheter samt kräva att kongressen utreder Trumps sexuella brott, skriver NBC New York. På måndagskvällen kommer tre av dessa kvinnor, Jessica Leeds, Samantha Holvey och Rachel Cooks, även att bli intervjuade i NBC-programmet Today.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet