Foto: TT/SVT

Kvinnor uppmanar till preventivmedel som kan överleva Trump

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska kvinnor uppmanar på sociala medier sina medsystrar att skaffa långvariga preventivmedel – av rädsla för att aborträtten ska inskränkas nu när Donald Trump kommit till makten.

Protester mot den nyvalda presidenten Donald Trump har rasat i flera delar av USA under de senaste dagarna. Nu höjs ännu en farhåga bland kvinnor i fertil ålder som inte vill ha barn just nu – rädslan är stor att deras möjlighet att styra över sina egna kroppar kommer att inskränkas.

Bland annat har Donald Trumps vice president Mike Pence varit framhärdande i anti-abortfrågor och introducerade ett lagförslag att inskränka finansieringen till Planned Parenthood, en organisation som kämpar för kvinnors rättigheter till abort och preventivmedel. Så sent som i år skrev Mike Pence under en anti-abortlag om att alla ofödda foster måste begravas.

Tipsar om spiral

Kvinnorna tipsar på Twitter framförallt om att skaffa en spiral, ett preventivmedel som kan behållas i kroppen i upp till fem år. Nya amerikanska sorter ska till och med ha så lång livslängd som 10-12 år.  

”Skaffa ett preventivmedel som kommer överleva Trump” twittrar flera kvinnor.

”Skaffa det innan den 20 januari”, skriver andra, och menar att det bör ske innan Donald Trump officiellt väljs till president.

Oro över att vårdreformen Obamacare kommer att dras tillbaka och göra det svårare för människor att få en sjukförsäkring gör också att kvinnorna uppmuntrar till spiraler, i stället för p-piller som kan riskera att bli dyra om en förlorar sin rätt till sjukförsäkring. 

Rädsla för att förlora aborträtt

Journalisten Sophia Benoit skriver på Twitter:

”Det här är väldigt allvarligt: din rätt till abort kan försvinna. Om du kan, överväg att skaffa ett preventivmedel som håller i fem till tio år”.

I en intervju med The Intercept säger hon att hon rekommenderar spiral eftersom den ger ett långvarigt skydd.

– Över 20 miljoner människor kan förlora sin sjukförsäkring och potentiellt även sin rätt till abort, detta är viktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet