Kvinnorättskämpe får alternativa Nobelpriset

Publicerad

För åtta år sedan vann en kvinna ett rättsfall i Egypten mot en man som trakasserat henne sexuellt. Många aktivister och advokater ser nu en förändrad trend i attityderna. En av de som kämpar för detta är Right Livelihood-pristagaren Mozn Hassan som företräder organisationen Nazra for Feminist Studies.

2008 bröt Noha Elostaz ett socialt tabu när hon anmälde och berättade om hur hon blivit sexuellt traksserad av en man på gatan. Framför allt stred hon för att få mannen som trakasserat henne fälld.

Hon lyckades och mannen fick tre års fängelse. För många kvinnor i Egypten är sexuella trakasserier en del av vardagen. Enligt en studie som FN gjorde 2013 har 99,3 procent av kvinnorna i Egypten någon gång blivit sexuellt traksserade och 82,6 procent vittnade om att de inte kände sig säkra på gatorna.

Fler fall vunna

Mozn Hassan, som leder Nazra for Feminist Studies och hjälper kvinnor att driva fall mot förövare, säger att hennes organisation vunnit över 50 fall av sexuella trakasserier, fler av dem har lett till fängelse. Hon menar att det här är en direkt följd av att sexuella trakasserier är straffbart sedan 2014.

– Nuförtiden finns det en lag som omfattar sexuella traksserier och det finns ett straff för det, säger hon. Det gör en stor skillnad. Även många folkliga rörelser efter 2011 har hjälpt, många flickor har börjat anmäla och fler fall har vunnits, fortsätter hon.

Arabiska våren

De folkliga protesterna på Tahrirtorget 2011 drog också problemet ut i ljuset. Kvinnor var en markant och ledande del av protesterna samtidigt som flera vittnade om sexuella trakasserier under protesterna.

Framför allt blev det uppmärksammat när CBS:s reporter Lara Logan blev trakasserad i samband med firadet av att Hosni Mubarak avgått. Det här menar Mozn Hassan gjorde att problemet fick större uppmärksamhet.

Förföljd av regimen

Men hennes organisation är inte okontroversiell. När den egyptiska regimen tidigare i år försökte få grepp om det civila samhället anklagades Nazra for Feminist Studies för att vara illegal.

Mozn Hassan och hennes anställda togs upp till förhör av regimen men det internationella stödet har varit stort. Nazra for Feminist Studies anklagas, tillsammans med andra organisationer, för att ha tagit emot pengar från andra länder i syfte att ”skada den nationella säkerheten”. Till tidningen The Guradian sade hon då:

– Vi är inte någon snäll och trevlig kvinnoorganisation, vi är inte bara en utvecklingsorganisation. Vi tror att den feministiska rörelsen är en politisk rörelse. Vi har alltid haft ett mänskliga rättigheter-prespektiv, vi är inte som andra feministorganisationer.

Den 27 juli i år förbjöd regimen Mozn Hassan att åka och tala på en konferens i Beirut i Libanon, i december i år är det tänkt att hon ska ta emot Right Livelihood-priset i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer