Asmaa al Harbi sminkar en kund i Riyadh. Foto: Pernilla Edholm

Kvinnorna tar plats på arbetsmarknaden i Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

De saudiska kvinnorna behöver ta plats på arbetsmarknaden om landet ska lyckas ställa om ekonomin. Därför har man nu lanserat ett omfattande reformprogram.

Samtidigt som oljepriserna sjunkit öppnas fler yrken för kvinnor.

Det syns att hon älskar det hon gör. Asmaa al Harbi jobbar snabbt och målmedvetet. Händerna flyger över ögonskuggor och puderdosor när hon sminkar en kund i sminkbutiken i Riyadh. 

– Det här färglösa pudret lägger vi för att fixera makeupen, förklarar hon och kastar en blick i spegeln.

SVT i Saudiarabien
Asmaa al Harbi. Foto: Pernilla Edholm

Kvinnorna på väg in

För några år sedan arbetade enbart män i butiker här i Saudiarabien. Nu är kvinnorna på väg in på allvar. Samtidigt som landets rikedomar krymper till följd av sjunkande oljepriser har ett omfattande reformprogram lanserats. Målet är att kvinnorna ska utgöra minst 30 procent av arbetskraften inom loppet av några år.  

– Det var litet märkligt att enbart män arbetade med att sälja smink förut. Smink är något som kvinnor ofta vill köpa och många hellre vill bli expedierade av en annan kvinna. I dag jobbar kvinnor i flera olika sorters butiker, säger Asmaa al Harbi.

I Saudiarabien lyder män och kvinnor under olika lagar. De hänvisas till olika avdelningar på restauranger – och kvinnor får varken gifta sig eller skilja sig utan tillstånd av en manlig förmyndare. Systemet med förmyndarskap innebär att saudiska kvinnor behöver tillstånd från en manlig släkting för att till exempel resa utomlands. Bilkörning kommer att bli tillåtet för kvinnor från och med nästa sommar, och fler förändringar är på gång.

Asmaa al Harbi sminkar en kund i Riyadh. Foto: Pernilla Edholm

Förmyndarskapet luckras upp

Khalid al Khudair är chef för rekryteringsfirman Glowork i centrala Riyadh som har förmedlat jobb till 35.000 kvinnor. Han tror att kvinnornas intåg på arbetsmarknaden på sikt kommer leda till att systemet med förmyndarskap luckras upp. I dag är kvinnorna i majoritet bland studenterna som tar examen från de saudiska universiteten.  

– Till exempel var det ett väldigt stort motstånd hos allmänheten när vi rekryterade kvinnor till matbutiker för några år sedan. I dag är det accepterat. När kvinnorna arbetar händer saker i samhället, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT i Saudiarabien

Mer i ämnet