Hör vad den nya halvön skulle kunna användas till i framtiden – och hur lång tid det tar tills man kan gå på den. Foto: SVT/AFP

La Palmas karta behöver ritas om efter vulkanutbrottet

Uppdaterad
Publicerad

La Palmas karta kommer behöva ritas om efter det omfattande vulkanutbrottet.

Lavan har bildat en ny halvö som i framtiden kan komma att användas till bostäder eller jordbruk.

– Det här kommer att vara ett bra tillskott till landytan som annars är väldigt brant, säger Steffi Burchardt, vulkanforskare på Uppsala universitet.

Vulkanutbrottet på den spanska ön La Palma bröt ut i mitten av september och har orsakat omfattande förödelse.

Tusentals personer evakuerades till grannöar samtidigt som stora stenar, gasmoln och lava har förstört både bostäder, jordbruk och infrastruktur, något som beräknas ta flera år att återuppbygga.

Dessutom har ön förändrats i grunden.

Lavan som har runnit ut i havet har hittills utvidgat landytan med 36 hektar – något som innebär att öns karta kommer att behöva ritas om.

– Man måste faktiskt rita om kartan nu. Öns omkrets har förändrats och förändras fortfarande, säger Steffi Burchardt, vulkanforskare på Uppsala universitet.

”En bra nyhet”

Trots att vulkanutbrottet och lavan har inneburit en katastrof för de drabbade för det också med sig fördelar, enligt Steffi Burchardt.

– Nackdelarna är ju så klart att lavaflödet har förstört över 1 000 hus numera, och att man behöver bygga upp infrastrukturen. Men på sikt finns inga nackdelar med att det bildas nytt land, det är så vulkanöar växer. Land är dyrbart på vulkanöar och det är precis så de har utvecklats tidigare. För befolkningen och biodiversiteten är det en bra nyhet, säger hon.

Tidigare utbrott

Kanarieöarna, där La Palma ingår, har drabbats av flertalet vulkanutbrott genom åren. På La Palma inträffade det största år 1949 vilket också resulterade i att en rekordstor ny landyta skapades, vilken täcktes med bördig jord från andra delar av ön.

– Just La Palma har mycket yta som är väldigt bergig och svår att använda till städer och jordbruk. Det nya landet som bildas nu är rätt så platt, så det här kommer att vara ett bra tillskott till landytan som annars är rätt brant, säger Steffi Burchardt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.