Ett vulkanutbrott har ägt rum på den spanska ön La Palma. Foto: Reuters

Utbrottet på La Palma intensivare – och lavan fortsätter mot kusten

Uppdaterad
Publicerad

Vulkanutbrottet på den spanska kanarieön La Palma är inne på sin fjärde dag. 6 000 personer som bor i närheten av vulkanen Teneguía har nu fått lämna sina hem och runt 150 byggnader har förstörts, rapporterar Reuters.

Under natten till onsdagen blev utbrottet intensivare och öborna förbereder sig för när lavan når havet.

– Vi packade det viktigaste och fick springa till bilen. Det var kaotiskt, som en science fiction-film, säger Anette Fuchs som bor på ön till nyhetsbyrån AP.

Utbrottet på södra La Palma startade vid 15-tiden i söndags, lokal tid. Svart rök bolmade då upp från vulkanen Teneguía i Cumbre Vieja, en av de mest aktiva vulkanregionerna i Kanarieöarna. Därefter följde lavafontäner med stora stenblock som flög genom luften.

Kaskader av glödhet lava

Förra veckan skakades ön av en serie jordskalv. I samband med utbrottet ökade aktiviteten rejält. Det kraftigaste skalvet uppmättes till en magnitud på 3,8, uppger Spaniens nationella geografiska institut.

Vulkanen sköt under natten till onsdagen ur sig höga kaskader av lava. Enligt Kanarieöarnas institut för vulkanologi har utbrottet blivit intensivare det senaste dygnet.

Runt 6 000 av öns 80 000 invånare har evakuerats, många till grannön Teneriffa, rapporterar Reuters. Soldater har skickats till La Palma för att bistå i evakueringsarbetet, uppger försvarsdepartementet.

”Rör sig mot kusten”

Omkring 35 000 människor bor i närheten av vulkanen. Den regionala regeringschefen Angel Víctor Torres gav delvis lugnande besked när han mötte pressen på måndagen.

– Såvitt vi kan bedöma ska inte några fler komma behöva evakueras. Lavan rör sig mot kusten och skadorna blir materiella. Enligt experter handlar det om runt 17-20 miljoner kubikmeter lava, sade han.

Den i genomsnitt 1 000 grader heta, svartglödande lavan rör sig sakta framåt i naturområdet, hus har fattat eld och minst 150 hem har hittills förstörts, enligt Reuters. Sedan utbrottet har 154 hektar, främst i kommunerna El Paso och Los Llanos de Aridane på La Palma, täckts av lava.

Giftiga gaser

Nya sprickor har tillkommit i vulkanen, lavans framfart har däremot saktats ned. Men när den kyls ner snabbt finns det risk för att giftig gas bildas, varför området i närheten av kusten stängdes ned på tisdagskvällen. Om de enorma volymerna möter havet kan det kunna resultera i explosioner och moln av giftiga gaser, skriver Reuters.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez sköt upp en planerad resa till FN:s generalförsamling i New York och för att i stället ta sig till ön på måndagen. På Twitter har han delat bilder från sitt besök, bland annat från ett mottagningscenter för drabbade invånare.

”Vi kommer att fortsätta arbeta för att skydda medborgarna och reparera skadorna”, skrev Sánchez.

Senast den hade utbrott var för 50 år sedan, 1971. Då omkom en man när han fotograferade lavan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.