Under tisdagen lanserade Labor ett valmanifest för hur man ska tackla orättvisor i Storbritannien. Samtidigt får partiet och Jeremy Corbyn svidande kritik för sin oförmåga att hantera anklagelser om antisemitism i de egna leden. Foto: Aaron Chown/TT

Labour presenterar valmanifest – får kritik för antisemitism inom partiet

Uppdaterad
Publicerad

Labour har lanserat ett valmanifest för hur man vill förbättra vardagen för minoritetsgrupper och religiösa i Storbritannien. Samtidigt får Laborledaren Jeremy Corbyn kraftig kritik för sin oförmåga att hantera antisemitismen inom sitt egna parti.
– Sättet som Labour har hanterat rasism mot judar på är oförenligt med de brittiska värden som vi är så stolta över, skriver Storbritanniens chefsrabbin Ephraim Mirvis.

Labours manifest innehåller bland annat förslag på en ny jämställdhetsenhet i Storbritanniens finansministerium som granskar hur ekonomiska förslag påverkar etniska minoritetsgrupper.

En ny myndighet ska se över landets koloniala arv och garantera att grundskolan undervisar elever i historiska orättvisor som en följd av det brittiska imperiet, skriver The Guardian. Partiet vill också se över hur ämnen som rasism, antisemitism, islamofobi och svartas historia undervisas.

Enligt partiledaren Jeremy Corbyn speglar manifestet Labours starka vilja att bekämpa de orättvisor och diskrimineringar som många minoritetsgrupper i Storbritannien utsätts för.

Kritik mot antisemitism inom partiet

Samtidigt som manifestet lanseras får Labour svidande kritik från judiskt håll. I tidningen The Times går Storbritanniens chefsrabbin Ephraim Mirvis till attack mot Labour och Jeremy Corbyn, som anses ha låtit antisemitismen slå rot i partiet.

”Sättet som Labour har hanterat rasism mot judar är oförenligt med de brittiska värden som vi är så stolta över – att alla människor ska bemötas med värdighet och respekt”, skriver Mirvis i en krönika.

Rabbinen anklagar partiledaren för att ha antisemitiska åsikter och säger vidare att brittiska judar är oroliga för vad som kan hända om Labour vinner det kommande parlamentsvalet den 12 december, skriver BBC.

Tidigare i år klev en grupp Labour-medlemmar fram i en BBC-granskning och beskrev sina erfarenheter av hur partiet brustit i sin hantering av anklagelser om antisemitism inom partiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.