Laborledaren Bill Shorten (t.h) erkänner sig besegrad i det australiska valet. Liberala partiets Scott Morrison (t.h) ser ut att behålla statsministerposten. Foto: TT

Laborledaren erkänner sig besegrad i australiska valet

Uppdaterad
Publicerad

Laborledaren Bill Shorten medger att partiet förlorat det australiska valet.

– Utan att hålla fast vid några falska förhoppningar så är det uppenbart att Labor inte kommer att kunna bilda nästa regering, säger han enligt australiska ABC.

I samband med att han erkänner sig besegrad meddelar Bill Shorten också att han inte kommer att ställa upp för omval som partiledare för Labor.

Alla har nu ett ansvar att respektera valresultatet och försöka ena Australien, säger han, och fortsätter:

– Den uppgiften blir dock en för Laborpartiets nästa ledare. Jag har för avsikt att fortsätta tjäna som ledamot för Maribyrnong, men kommer inte att vara en kandidat i nästa ledarskapsval i Labor.

Inför dagens val såg oppositionspartiet Labor ut att vinna knappt. Men när vallokalerna hade stängt var tendensen att den konservativa regeringskoalitionen trots allt sitter kvar.

– Jag har alltid trott på mirakel, säger Australiens premiärminister Scott Morrison i ett tal inför partikamrater, sedan oppositionen erkänt sig besegrad i valet.

Han hyllar de ”tysta australier” som han anser säkrade segern åt den liberalkonservativa regeringskoalitionen.

Fakta: Politik i Australien

Australien är en förbundsstat sammansatt av sex delstater och två så kallade territorier. Delstaterna, och numera även de båda territorierna, är delvis självstyrande.

Landets statsöverhuvud är formellt den brittiska drottningen Elizabeth II — i Australien representerad av en generalguvernör, för närvarnade sir Peter Cosgrove.

Det federala tvåkammarparlamentet ligger i huvudstaden Canberra.

Representanthuset består av 150 ledamöter. Varje ledamot väljs på högst tre år genom majoritetsval i enmansvalkretsar.

Senaten består av 76 senatorer, tolv per delstat och två var från territorierna (Canberra och Northern Territory). Senatorerna väljs på sex år, hälften av platserna är öppna för val var tredje år. Undantaget är senatorerna från territorierna som sitter i tre år.

Lagstiftningsarbetet utförs främst av representanthuset, men senaten har långtgående befogenheter att stoppa nya lagar.

Delstaterna har egna guvernörer, författningar, parlament och regeringar. Flertalet delstater har tvåkammarparlament och mandatperioderna varierar mellan tre och fyra år. Delstaterna får lagstifta i alla frågor utom de som är enbart federala angelägenheter (till exempel utrikes- och försvarspolitik). Federal lag gäller dock över delstatslag.

Politiken i Australien domineras sedan länge av Australian Labor Party (Arbetarpartiet) och en borgerlig koalition mellan Liberal Party of Australia (Liberala partiet) och National Party of Australia (Nationella partiet).

Efter sex år med Labor vid makten återkom den borgerliga koalitionen i regeringsställning efter parlamentsvalet 2013 och valdes om 2016.

Att rösta är obligatoriskt i Australien och personer på sofflocket riskerar böter.

Källor: Australiska parlamentet, Landguiden/UI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.