Hillary Clinton och Donald Trump möts i den första tv-sända debatten den 26 september. Foto: TT

Laddad debatt mellan Clinton och Trump väntas slå publikrekord

Uppdaterad
Publicerad

Måndagens presidentkandidatdebatt i USA kan bli den mest sedda i historien. Samtidigt florerar rykten om hur många ytterligare debatter det egentligen kommer att bli. Donald Trump har tidigare angett NFL-matcher, riggade system och oacceptabla moderatorer som skäl att eventuellt hoppa av mötet med Clinton.

Det finns inget krav för presidentkandidaterna att delta i debatterna. Det är bara så ”det alltid varit”. Senast en kandidat bestämde sig för att skippa debatterna helt och hållet var när Richard Nixon avstod 1972.

Jimmy Carter deltog dock bara i en debatt 1980, och ett av alla diskussionsämnen inför den första debatten är om Trump kommer att följa i hans fotspår. Tidningar som Vanity Fair, the Atlantic och New York Magazine har alla ställt frågan om Trump verkligen kommer att fullfölja samtliga debatter. 

USA-val 2016

Miljontals väljare har inte bestämt sig

Washington Post publicerade nyligen en debattartikel i frågan, där det diskuterades vad Trump har att vinna respektive förlora på att delta.

Mellan fem och tio procent av de amerikanska väljarna har fortfarande inte bestämt sig för vem de ska rösta på, och Washington Post menar att många av de som bryr sig minst om valet inte börjar engagera sig förrän vid tidpunkten för den andra eller möjligtvis den tredje debatten. Det är miljontals röster som Trump innerligt behöver. Tidningen skriver vidare att det vore en björntjänst mot tittarna att inte ge dem tre gånger nittio minuter att på djupet lära känna kandidaterna i alla de största frågorna och ge dem en bild av hur de kommande fyra åren skulle se ut med den personen som president. Där kan Trumps brist på konkreta planer ligga honom i fatet. 

”Clinton har mest att förlora”

Paul Hayes är debattchef på Hofstra University. Han säger i en intervju med SVT Nyheter att den som har mest att förlora på måndagens debatt inte är Trump, utan snarare Clinton.

– Clintons stab har målat ut Trump som en galning som är oförmögen att hålla sig lugn och inte säga tokiga saker. Om han klarar nittio minuter utan att säga något radikalt kommer många tittare att tänka att ”han är ju inte så tokig som de säger” och redan där är det en vinst för honom. Clinton har alla förväntningar på sig innan, hon är den rutinerade debattören, hon är en advokat som är van att tala för sin sak, det är hon som kommer ha svårast att vinna debatten, för förväntningarna på henne är så höga medan de är väldigt låga för Trump, säger Paul Hayes.

Väntas dra 100 miljoner tittare

Men oavsett om debatten på Hofsta University i New York blir kandidaternas första – eller enda ­– står en sak klar: förväntningarna är skyhöga.

­– Den kommer att ha den största publiken en debatt någonsin haft, det är jag övertygad om, säger den demokratiske strategen Joe Trippi i en intervju med New York Post igår.

– Det finns ett enormt underhållningsvärde i Donald Trump.

Han får medhåll av Stuart Steven, som var Republikanernas chefsstrateg för fyra år sedan.

– Jag förväntar mig en gigantisk publik, sa han.

Det tidigare tittarrekordet för en debatt var när Ronald Reagan och Jimmy Carter möttes i sin enda debatt 1980. Då tittade 80.6 miljoner på programmet. Natten mellan måndag och tisdag tror man att siffran kan närma sig 100 miljoner.

Följ debatten

Debatten mellan Trump och Clinton sänds direkt på svtnyheter.se och i SVT1 från 03.00.

På svtnyheter.se sänds det bästa från debatten med analys och kommentarer från 06.45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet