SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson på plats i London: Foto: SVT Morgonstudion / Daniel Leal-Olivas, AFP / TT

”Läget är utomordentligt allvarligt i Storbritannien”

Uppdaterad
Publicerad

Läget i Storbritannien, där en ny och mer smittsam mutation av coronaviruset nu sprids, är utomordentligt allvarligt.

Det säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson på plats i London.

– Det talas om att det på bara några veckor kan bli livsmedelsbrist i Storbritannien, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Den nya muterade virusstammen som nu sprids i London och sydöstra England uppges vara 70 procent mer smittsam. Flera länder, däribland Sverige, har beslutat om ett inreseförbud från Storbritannien.

SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson berättar om långa köer med långtradare vid gränsövergångarna till Frankrike som nu stängts.

Coronapandemin

– Det talas om att det på bara några veckor kan bli livsmedelsbrist i Storbritannien. Det talas även om att de inte heller kommer att kunna ta in något coronavaccin, militären är stand-by för att kunna upprätta luftbroar, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Johnson håller krismöte

Den nya och mer smittsamma virusstammen driver nu spridningen i London där man stramat åt coronarestriktionerna ytterligare. Under måndagen ska även premiärminister Boris Johnson hålla ett krismöte för att diskutera det uppkomna läget, rapporterar Sky News.

Enligt Anna-Maja Persson reagerar många britter på Boris Johnsons vändning i frågan om julen. Tidigare har beskedet varit att invånarna ska kunna fira jul med andra utanför det egna hushållet, men i lördags höll Johnson en presskonferens där han meddelade att firandet ställs in för de allra flesta.

– Det är ett fruktansvärt dråpslag för de som hade tänkt att åka till nära och kära. Det blev rusher ute på stan när folk i panik försökte köpa julklappar och det blev trångt på tågstationer där människor ville lämna staden, säger hon.

Storbritanniens transportminister Grant Shapps säger till Sky News att man hoppas kunna hantera de nya utbrotten på en lokal nivå. Han la till att han hoppas att situationen kommer att se bättre ut till påsk nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet