Detta vet vi om den nya virusstammen

Uppdaterad
Publicerad

En ny muterad stam av viruset som orsakar covid-19, ”VUI 202012/01”, sprider sig just nu i Storbritannien. Viruset kan vara upp till 70 procent mer smittsamt än den variant som finns i Sverige. Än så länge finns det dock inga konstaterade fall av den nya virusstammen i Sverige.

Smittsamhet

Den nya virusstammen ”VUI 202012/01” kan enligt forskare vid det brittiska laboratoriet Porton Down vara upp till 70 procent mer smittsam än den gamla varianten. Det råder enligt forskarna dock fortfarande ”betydande osäkerhet” om hur pass smittsam den nya virusstammen är.

Motståndskraft

Enligt Storbritanniens medicinska chefsrådgivare Chris Whitty finns det i nuläget inget som tyder på att medicinska behandlingar eller vaccin skulle fungera sämre på den nya virusvarianten.

Sverige

I Sverige finns det inga konstaterade fall av den nya virusvarianten enligt de stickprov som Folkhälsomyndigheten gjort bland virusprov från regionerna. Det är dock inte uteslutet att den nya varianten redan finns i Sverige, enligt myndigheten.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, påpekar att det hittills endast gjorts ett fåtal tester på prov från november och december.

I Sverige är den dominerande virusstammen sedan oktober ”B.1.177”. Det är även den virusvariant som under hösten varit vanligast i Europa.

Förekomst i Europa

Den nya virusvarianten har förutom i Storbritannien även konstaterats i enskilda fall i Danmark, Italien, Nederländerna och Belgien, enligt det europeiska smittskyddscentrumet ECDC.

Virusmutation

Det är normalt att virus muterar och covid-19 tros ha muterat tusentals gånger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet