Flyg från Storbritannien stoppas på flera håll i Europa. Foto: TT

Flera länder inför inreseförbud från Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Flera europeiska länder stoppar alla flyg med passagerare från Storbritannien efter upptäckten att en smittsammare virusmutation av covid-19 sprids där.

Ikväll hålls ett extrainsatt möte i EU om den snabba smittspridningen.

I går kväll meddelade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att landet tvingas införa nya restriktioner för delar av landet i ett försök att stävja spridningen av den nya virusvarianten som upptäckts i Storbritannien och som kan vara upp till 70 procent mer smittsam än den gamla varianten.

Den nya varianten av viruset sprider sig främst i sydöstra England och håller snabbt på att bli den dominerande stammen i Storbritannien.

Coronapandemin

Nio fall av den nya virusvarianten har dessutom rapporterats i Danmark. Även i Italien och Australien finns fall av den nya varianten.

Allt fler länder inför flygstopp

Först ut med att införa ett flygstopp var Nederländerna som bara timmar efter Storbritanniens besked meddelade att flygen mellan Storbritannien och Nederländerna stoppas. Stoppet gäller från klockan 06.00 lokal tid och fram till den 1 januari.

Senare under söndagen uppgav Belgiens premiärminister Alexander De Croo att man gör samma sak och stoppar alla inkommande flyg och tåg till Belgien från Storbritannien. Beslutet gäller från midnatt, natten till måndag.

Därefter har även Italien och Tyskland sagt att de kommer att införa ett reseförbud medan Norge uppgett att alla resenärer från Storbritannien måste uppvisa ett negativt coronatest för att komma in i landet.

Under kvällen hålls en blixtinkallat videomöte med EU:s medlemsländer om hur man på bästa sätt ska hantera spridningen av den nya virusvarianten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet