Reseförbud och karantän införs i flera delar av England

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet om ett normalt julfirande i Storbritannien gick om intet. I stället införs nya restriktioner i flera delar av England under julen.

Det meddelade premiärministern Boris Johnson under en presskonferens på lördagen.

– Det är med tungt hjärta jag kan konstatera att vi inte kan fira jul som planerat, sa premiärministern.

En ny muterad virusstam har orsakat snabb smittspridning i flera delar av Storbritannien.

Analyser visar att spridningen varit särskilt stor i London och sydöstra England – och nu införs ytterligare restriktioner i regionerna för att stoppa smittspridningen.

Coronapandemin

Måste stanna hemma

Områdena som tidigare ingått i vad som kallas riskläge 3 ska nu uppgraderas till riskläge 4, sa premiärministern Boris Johnson på en presskonferens på lördagseftermiddagen.

– Boende i områdena ska stanna hemma och inte resa utanför sina områden. Gym och andra icke-nödvändiga verksamheter ska stänga och alla som kan måste jobba hemifrån, sa Johnson.

Restriktionerna innebär också att de boende endast får träffa en person utanför sitt eget hushåll, och då utomhus.

”Med tungt hjärta”

Boris Johnson uppmanade också alla invånare att begränsa sitt resande.

– Vi ber alla att inte resa utanför sina städer och helst inte utomlands heller. De som bor i områden som omfattas av nivå 4-restriktioner får inte resa utomlands, sa Johnson.

De som bor nivå 4-områden får inte umgås med personer utanför sitt hushåll under julen. I övriga områden gäller tre andra hushåll endast under juldagen, istället för fem dagar som man sagt tidigare.

– Det med tungt hjärta jag meddelar att vi inte kan fira jul som planerat, sa Boris Johnson och fortsatte:

– Jag vet hur mycket känslor man investerar i julen och hur viktigt det är för far och morföräldrar att träffa sina barnbarn och för familjer att samlas. Jag vet att detta är en besvikelse men vi måste rätta oss efter vetenskapen.

Tros inte påverka vaccineringen

Enligt Boris Johnson och den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare Sir Patrick Vallance finns det inga bevis som tyder på att den nya virusstammen orsakar allvarligare sjukdom eller fler dödsfall än den ordinarie covid-19-stammen.

Vaccinets effekt tros inte heller påverkas.

– Det finns inget som tyder på att vaccinet inte kommer bita på den här nya virusstammen, sa Vallance på pressträffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet