Donald Trump kandiderar till president för Republikanerna. Foto: TT

Läkaren friskförklarade Trump – på fem minuter

Uppdaterad
Publicerad

Det tog bara fem minuter. Sedan hade läkaren skrivit ett utlåtande där han slog fast att Donald Trump skulle bli den friskaste presidenten någonsin. Harold Bornstein säger sig ha blivit inspirerad av presidentkandidatens egen tweet om sin perfekta hälsa.

Det var i december som den New York-baserade läkaren Harold Bornstein skrev utlåtandet, medan Trumps limousin väntade utanför, skriver NBC News.

Läkarutlåtandet är den enda medicinska information som har offentliggjorts om Trump. Det har fått ny uppmärksamhet de senaste dagarna eftersom Trumps läger har ifrågasatt rivalen Hillary Clintons hälsa – trots att hennes läkare intygar att hon inte har några allvarliga sjukdomar.

Friskaste presidenten någonsin

Utlåtandet består bara av fyra stycken, men slår fast att 70-åringens provresultat är ”förvånande utmärkta” samt att hans hjärt- och kärlstatus är utmärkt. Samtidigt noterar läkaren att Trump tar en låg dos aspirin liksom en låg dos kolesterolsänkande statiner. Blodtrycket låg vid undersökningstillfället på 110/65 och PSA-testet, som används för att spåra prostatacancer, var mycket lågt.

”Hans fysiska styrka och uthållighet är utomordentliga”, står det i utlåtandet.

”Om Trump blir vald kan jag entydigt försäkra att han kommer att vara den friskaste personen som någonsin väljs till president”, skriver Harold Bornstein.

Genomsnittlig hälsa

Men när läkaren talar med NBC News använder han inte samma storslagna uttryck om Trump.

– Jag anser inte att han är varken bättre eller sämre än en genomsnittlig person som motionerar varje dag. Han röker inte, dricker inte – och det är den bästa fördelen du kan ha för att leva – och han har en bra familjehistoria.

Men han står fast vid att presidentkandidaten är mycket frisk.

– Hans hälsa är utmärkt, särskilt hans mentala hälsa.

Läkaren påpekar att han hade funderat på vad han skulle skriva i utlåtandet hela dagen innan han fick det på pränt. Han säger att han inte brukar använda ett sådant överdrivet språk, men menar att han gjorde ett undantag för Trump. Två veckor tidigare hade presidentkandidaten nämligen twittrat att hans läkarutlåtande skulle vara perfekt.

– Jag tror att jag tog till mig av hans språkbruk och sedan gjorde det till mitt, säger Harold Bornstein.

Varit hans läkare i årtionden

Trumps kampanjledare Jason Miller försvarar utlåtandet, trots att det bara tog fem minuter att skriva.

– Dr Bornstein har varit Mr Trumps läkare i årtionden och känner redan till hans utmärkta patientjournal, säger han till NBC News.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.