Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den amerikanska läkaren Ken Remy filmade hur det kan se ut när en patient med svåra covidsymptom får akut hjälp. Han hoppas att klippet ska få fler att följa myndigheternas rekommendationer. Foto: SVT / Storyblocks

Amerikansk läkare vill skrämmas för att rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha sett flera av sina covidpatienter dö ville den amerikanske läkaren Kenneth Remy få fler att hålla sig till restriktionerna. Därför har han nu gjort en video som visar hur de sista ögonblicken i livet i värsta fall skulle kunna se ut för den som blir allvarligt sjuk.

– Jag vill visa vad som faktiskt händer, hur det ser ut om vi skulle tvingas att sätta en andningsslang i din hals, säger han.

Sedan coronaviruset började spridas i USA sent i vintras har läkaren och forskaren Kenneth Remy på Washington University Medical Center i St Louis behandlat över 1 000 covidpatienter. Fler än 100 av dessa var tvungna att läggas i respirator. Men många av dem som hamnade där var så allvarligt sjuka att de inte överlevde.

Efter att ha befunnit sig i coronavårdens frontlinje i ett drygt halvår bestämde Remy för att skicka ett budskap till allmänheten. Med hjälp av sin mobilkamera spelade han i en dryg vecka in filmklipp som visar hur det kan se ut för en covidpatient.

”Oerhört svårt att bevittna”

Idén fick han efter att ha tvingats bevittna hur ytterligare en av hans patienter föll offer för covid-19. I samband med att patienten, en man, skulle få sitt andningsrör kopplat till en respirator, tittade han upp och för att be om en tjänst.

– Han bad mig att jag skulle säga till hans familj att han älskade dem eftersom han trodde att han skulle dö. Det var ett väldigt starkt ögonblick och oerhört svårt att  bevittna, för mycket riktigt dog han kort senare. Och I samma veva förlorade vi ytterligare en patient.

I filmen är Kenneth Remy iklädd skyddsmask och skyddsglasögon. Klippet är filmat i ett underifrånperspektiv och ger intrycket av att tittaren befinner sig i en sjuksäng.

– Jag ville visa hur det ser ut när vi är på väg att sätta en andningsslang i halsen på dig, säger han.

Videon skildrar hur man som patient intuberas i vaket tillstånd, vilket normalt inte sker – om inte särskilda omständigheter föreligger. Patienter som behöver intuberas sövs i de allra flesta fall.

– Jag tror det är känslan som han vill förmedla. Däremot är patienten vaken under hela förberedelsetiden, och det kan nog vara ganska skrämmande, säger Emma Jerkegren Olsson, sektionschef IVA på Södersjukhuset.

Vill nå ut

Syftet med klippet är att den som tittar ska inse allvaret i situationen och följa de riktlinjer som finns för att undvika att hamna på sjukhus, bland annat genom att tvätta händerna och att bära munskydd, som till skillnad från Sverige är obligatoriskt på flera håll i USA.

– Om jag lyckas förhindra att du kommer till sjukhuset eftersom du aldrig blev smittad till följd av den här videon, då var det värt det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet