Flyktingar kommer att skickas tillbaka till Turkiet. Foto: TT

Läkare utan gränser lämnar Lesbos i protest

Uppdaterad
Publicerad

Läkare utan gränser avslutar sin hjälpverksamhet vid lägret Moria på den grekiska ön Lesbos, meddelar organisationen.

Förra veckan enades Turkiet och EU om ett avtal kring flyktingkrisen som innebär att EU ska kunna skicka tillbaka flyende människor utan giltliga resehandlingar till Turkiet. Avtalet ska börja gälla den 4 april. I gengäld ska Turkiet bland annat få 30 miljarder för att bygga upp sin flyktingmottagning, och turkiska medborgare ska få visumfrihet till EU.

Organisationer lämnar

”Organisationens beslut är en konsekvens av EU:s nya flyktingpolitik. Efter avtalet med Turkiet kommer Moria att omvandlas till ett slags interneringsläger varifrån migranter och asylsökande ska skickas tillbaka till Turkiet. Läkare Utan Gränser vägrar att bli del av detta omänskliga system”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

#flykt

I går kom FN:s flyktingorgan UNHCR med beskedet att det inte heller vill arbeta med mottagningslägren i Grekland för migranter från Turkiet. Det var ett bakslag för det kontroversiella avtalet mellan EU och Turkiet som ingicks i fredags. Bland andra statsminister Stefan Löfven gladde sig då över att UNHCR skulle vara inblandat i processen när avtalet genomförs.

Även FN:s barnfond Unicef kritiserar avtalet.

”Väntad kritik”

Även från politiskt håll kommer nu kritik. Regeringen måste ta kritiken på allvar, menar Vänsterpartiet.

– Margot Wallström sade i EU-nämnden att UNHCR skulle granska avtalet och att man skulle lyssna till dem. Det har jag inte sett något av, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

– Nu när UNHCR är så kritiska måste man ju leva upp till det, säger han.

Kristdemokraten Désirée Pethrus säger att kritiken var väntad, i ett läge där ett frivilligbaserat mottagande med insatser av organisationer byts mot ett EU-styrt, myndighetsbaserat system.

– Det blir något helt annat. Vi ska säkra de yttre gränserna och vi ska ha kontroll över vilka som kommer in, säger hon, och framhåller att avtalet är en följd av att det måste bli slut med ”vinka-förbi-politiken” där människor bara kunde fortsätta vidare i Europa.

Svenskt bidrag

Hon betonar att det är viktigt att EU snabbt får de resurser som behövs på plats i lägren, för att klara mottagande och snabb prövning av asylansökningar. Där måste även Sverige bidra, anser Pethrus.

I ett terrordrabbat Bryssel nämnde inte EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos kritiken vid en pressträff, men konstaterade att EU har två krisen: en säkerhetskris och en flyktingkris.

– Även om problemen delvis överlappar ska vi inte låta oss bli förvirrade. De som flyr till Europa flyr samma terror som drabbat oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet