• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Sju latinamerikanska länder har kommit överens om att man ska motverka avskogning i Amazonas

Länder överens om att motverka avskogning i Amazonas

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett toppmöte i Colombia i går kom ledare för sju latinamerikanska länder överens om att man ska motverka avskogningen i Amazonas. Länderna poängterade samtidigt att det är de själva som bestämmer över regnskogens framtid.

Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru och Surinam enades om att bilda en pakt för att skydda världens största regnskog genom att bilda ett nätverk för katastrofinsatser och satellitövervakning, rapporterar BBC.

Statscheferna kom, med undantag för Brasiliens president Jair Bolsonaro, även överens om att motverka skogsskövling, illegal gruvbrytning och bränder.

Man kommer även att jobba för en återplantering av regnskogen samt att urbefolkningsgrupper ska ges större inflytande.

Betonade styre över Amazonas

De latinamerikanska ledarna betonade att omvärlden inte har rätt att bestämma över Amazonas, trots att länder världen över påverkas av regnskogens skick och framtid.

– Den här pakten visar resten av världen att vi är suveräna nationer som själva bestämmer vilken politik som bäst passar Amazonas. Vi låter oss inte styras av andra länder, sa Brasiliens president Jair Bolsonaro via videolänk.

Meddelandet betraktas som ett budskap till bland annat Frankrikes president Emanuel Macron, som vid ett tillfälle öppnat för att ge Amazonas internationell status ifall planetens framtid är hotad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer