Foto: TT

Landssorg i Kenya efter skolmassakern

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleder Kenya tre dagars landssorg efter den brutala massakern på högskolan i Garissa. 148 människor, varav 142 studenter på skolan, mördades i attacken.

Påskgudstjänster kommer att hållas till minne för de 148 som föll offer för terrorgruppen al-Shabaabs attack mot högskolan i Garissa. Flaggorna vajar på halv stång.

Kenyatta lovar hårda åtgärder

Kenyas president Uhuru Kenyatta lovade på lördagen att vidta hårda åtgärder mot de extremister som utförde dådet. I ett tv-sänt tal sade han att regeringen kommer att ”svara på strängaste möjliga sätt” på attacken.

Terrorattack mot universitet i Kenya

Många överlevare har nu återförenats med sina familjer vid Nairobis nationalstadion, som inrättats som katastrofcentrum. Bussar har transporterat fler än 600 studenter och anställda till sina hemstäder, rapporterar BBC.

Fem gripna för inblandning

Fyra misstänkta gärningsmän dödades i samband med attentatet. Minst en av dem rapporteras ha sprängt sig själv i luften i slutet av det 16 timmar långa gisslandramat. Fem personer har gripits, misstänkta för inblandning i dådet, bland dem en säkerhetsvakt på skolan.

Attacken inleddes i gryningen då studenterna samlades inför morgonbönen. Angriparna började med att döda urskillningslöst, men ska sedan ha släppt en del muslimer och riktade in sig på kristna. Männen skrek att de skulle döda alla inom synhåll om inte president Uhuru Kenyatta drar tillbaka kenyanska soldater från Somalia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack mot universitet i Kenya

Mer i ämnet