Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet flyttande monarkfjärilar har minskat kraftigt de senaste åren och nu är arten globalt utrotningshotad. Foto: Joe Schelling

Långflyttande fjäril hotas av utrotning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet av den färgglada monarkfjärilen har minskat drastiskt och arten är nu globalt utrotningshotad. Dessutom klassas samtliga arter av fisken stör som utrotningshotade. Detta enligt den senast uppdaterade rödlistan från Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

Den orange-svart-vita flyttande monarkfjärilen är en underart av monarkfjärilen och är kanske mest känd för sin långa årliga flytt. Varje höst flyger fjärilarna tusentals kilometer från häckningsplatser i östra USA och Kanada till Mexiko och Kalifornien. Nu har fjärilen rödlistats av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

Även samtliga arter av fisken stör, som finns på hela norra halvklotet, riskerar enligt IUCN att utrotas globalt. 

IUCN:s generaldirektör Bruno Oberle menar att den uppdaterade rödlistan pekar på hur känslig naturen är, och tar monarkfjärliens långflytt som ett exempel. 

”För att bevara naturens rika mångfald behöver vi effektiva, rättvist styrda skyddade och bevarade områden, tillsammans med beslutsamma åtgärder för att ta itu med klimatförändringarna och återställa ekosystemen”, säger han i ett pressmeddelande.

Torka och skogsbränder utgör hot

Monarkfjärilen har påverkats negativt av bland annat klimatförändringarna, och torka och skogsbränder har enligt IUCN lett till att miljontals fjärilar har dött. Sedan 1990-talet har antalet fjärilar minskat med 85 procent, enligt forksare.

När det gäller stören hotas bland annat Belugastören av utrotning på grund av fortsatt överfiske och dammbyggen som påverkar fiskens lek. Arten har i århundraden överfiskats för sitt kött och sin kaviar, och stören har länge varit formellt utrotad från Östersjön på grund av överfiske.

Nästan 150 000 arter på listan

IUCN:s rödlista omfattar nu 147 517 arter, varav 41 459 är utrotningshotade. Uppdateringen av listan innehåller vissa ljuspunkter. Bland annat har antalet tigrar i världen, trots tjuvjakt och negativ påverkan på artens livsmiljöer, blivit fler. Enligt IUCN finns det för närvarande mellan cirka 3 700 och knappt 5 600 vilda tigrar i världen. Det är fler än vad man tidigare trott och antalet tigrar verkar nu vara stabilt eller öka, men arten klassas fortfarande som utrotningshotad.

Rödlistning

Rödlistning handlar om att bedöma arters risk att dö ut (populationsminskning). 

En vanlig art kan alltså bli rödlistad trots att man ser den överallt på grund av att populationen minskat kraftigt. Listan ska ge en överblick över enskilda arters tillstånd. 

Internationellt samordnas arbetet med rödlistning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN). 

Rödlistan ska fungera som ett stöd för hur naturvårdsinsatser ska prioriteras. och den ska bidra med kunskap för att nå uppsatta miljömål. 

SLU Artdatabanken publicerar var femte år en sammanställning över rödlistade arter i Sverige. Nästa sammanställning planeras att publiceras 2025. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.