Iraks nyvalde president Abdul Latif Rashid (till höger) överlämnar uppdraget att bilda regering till Mohammed Shia al-Sudani (till vänster). Foto: Iraks parlament /EPA

Långvarigt politiskt dödläge har brutits i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Ett års politiskt dödläge ser ut att vara över i Irak. På torsdagen valde parlamentet en ny president, som i sin tur bad en politiker från den Iranstödda majoriteten att bilda en ny regering.

Samtidigt lever sommarens oroligheter i färskt minne. Då stormade politiska motståndare parlamentet i protest mot samme politiker, 52-åriga Mohammed Shia al-Sudani. Han har nu 30 dagar på sig att bilda en regering som parlamentet kan godkänna.

Analytiker som al-Jazeera talat med beskriver al-Sudani som en erfaren politiker med en moderat profil som kan vara lättare för motståndarna att acceptera än andra i samma politiska läger.

Den stora frågan är hur utnämningen kommer att tas emot av anhängarna till den stridbare shiamuslimske predikanten och politikern Muqtada al-Sadr, de som stormade parlamentet och senare även presidentpalatset i somras. Våldsutbrottet hänger samman med al-Sudanis kopplingar till Nouri al-Maliki, premiärminister 2006-2014 och fortfarande en inflytelserik person i landet.

– Sadristerna ser al-Sudani som al-Malikis man, och därför väntar de sig att al-Sudani ska driva al-Malikis linje för att slå mot Sadristernas positioner i staten och dess institutioner och därmed rörelsens själva överlevnad, säger Zeinab Shuker, docent vid Sam Houston State University i Texas, USA.

Iranstödda mot Iranmotståndare

al-Sadr har i nästan 20 år varit en viktig spelare i Iraks inrikespolitik, först som aktiv motståndare mot USA:s ockupation, nu som motståndare till Irans inflytande. Hans parti fick flest röster i parlamentsvalet i oktober 2021 men lyckades inte bilda regering och lämnade parlamentet under sommaren.

Ledamöterna från hans parti ersattes av andra, vilket gynnade de Iranstödda partierna. En koalition av flera Iranstödda partier står också bakom lanseringen av al-Sudani som ny premiärminister. Hans eget parti har bara tre av 329 mandat i parlamentet.

al-Sudani började sin karriär som borgmästare i hemstaden Amarah i sydöstra Irak. 2010-2018 satt han i regeringen, först som minister för mänskliga rättigheter och sedan som social- och arbetsmarknadsminister.

Kurdiska partier oeniga

Den nyvalde presidenten är 78-årige Abdul Latif Rashid, som tidigare bl.a. varit vattenresursminister.

Presidenten har framför allt en ceremoniell funktion och ska enligt ett avtal från 2003 vara kurd. Presidenten ska vara shiamuslim och parlamentets talman ska vara sunnimuslim.

Oenighet mellan de dominerande kurdiska partierna KDP och PUK om presidentposten bidrog till det långa dödläget efter valet. Nu vann Rashid omröstningen i parlamentet med 162 röster mot 99 för den tidigare presidenten Barham Salih, rapporterar Reuters.

Minst nio raketer sköts mot parlamentsbyggnaden i samband med omröstningen, skriver nyhetsbyrån AP. Beskjutningen ledde till att omröstningen försenades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.