Statsminister Stefan Löfven: Det måste till mer från britterna Foto: TT

Löfven: Britternas brexit-besked räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

När regeringscheferna inom EU inledde sitt toppmöte på torsdagen fanns inga tecken till kompromisser i förhandlingarna med Storbritannien om villkoren för brexit, det brittiska utträdet från EU. Trots att britterna vill gå vidare kräver övriga först klarhet vad britterna vill betala som utträdesnota.

– Vi uppmanar övriga att snabba på förhandlingarna, särskilt att klara ut villkoren för EU-medborgare som bor i Storbritannien och britter som bor i EU, sade premiärminister Theresa May.

– Sedan handlar det inte bara om vårt utträde, jag ska visa att vi vill ha nära samarbete om försvar, anti-terror och migration också när vi lämnat, fortsatte Theresa May.

Klarhet om notan först

Övriga regeringschefer anser att den brittiska regeringen måste ge tydligare besked vad britterna vill betala som utträdesnota för de EU-projekt britterna varit med om att starta. Detta innan diskussioner om framtida relationer och handelsregler mellan Storbritannien och EU kan starta, medan britterna vill börja tala framtid redan nu.

– Det räcker inte, det måste till mer från britterna för att vi ska kunna gå vidare, sade statsminister Stefan Löfven till SVT vid mötet.

– Vi övriga 27 länder håller ihop mycket starkt kring vår förhandlare Michel Barnier när det gäller brexit, huvudfrågorna om utträdet måste vara lösta innan framtidsfrågor kan förhandlas, betonade Frankrikes president Emmanuel Macron.

Löfven tror på flyktingkvoter

Sveriges regering fortsätter att driva att alla EU-länder ska ta emot asylsökande enligt ett kvotsystem. Här finns stöd från regeringarna i Tyskland och Frankrike, men starkt motstånd från bland andra Polen och Ungern. I en intervju inför mötet sade rådsordföranden Donald Tusk att kvotfördelning av asylsökande ”inte har någon framtid”.

– Det är hans uppfattning, men vi fortsätter med frågan. Vid det här mötet blir det inget framsteg, jag vill tidigarelägga det hela så vi får beslut om fördelning tidigare än nästa vår. Alla länder måste vara med och bidra, sade Stefan Löfven.

Katalonien spansk fråga

Flera av regeringscheferna fick frågor om Katalonien och den spanska regeringens hot att avskaffa självstyret i regionen, och svarade att det är en spansk fråga.

– Det är en inrikespolitiks fråga i Spanien, sade statsminister Stefan Löfven.

– Det är definitivt inte en fråga om utrikespolitik, avfärdade EU:s utrikesrepresentant Frederica Mogherini frågan.

– Vi följer förstås frågan, men hoppas den ska kunna lösas på basis av den spanska grundlagen, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer