Falsklarm på JFK-flygplatsen. Foto: TT

Larm om skott vid flygplats i New York

Uppdaterad
Publicerad

Polisen evakuerade minst två terminaler vid den stora flygplatsen John F. Kennedy airport i New York, USA, efter rapporter om skottlossning. Larmet visade sig vara falskt.

Polisen fick flera samtal om skott vid utrikesterminalen terminal 8 på den stora flygplatsen John F. Kennedy airport i New York, USA. Minuter efter kom också rapporter om smällar vid terminal 1. Det skapade panik på flygplatsen och drog igång ett stort säkerhetspådrag. Tusentals evakuerades terminal 1 och 8.

”Inga skott avlossades”

Polisen kunde inte hitta några bevis för att någon skottlossning faktiskt har ägt rum, och det finns inga rapporter om personskador.

”Inga skott avlossades”, konstaterar New York-polisens chef för speciella insatser Harry Wedin, på Twitter.

Evakueringen beskrivs som en försiktighetsåtgärd. Förutom skärrade resenärer ledde den till stora förseningar i flygtrafiken.

Inga tecken på skott

Ansvariga myndigheten Port Authority New York skriver i ett uttalande att man inte har hittat några tecken på att skott avlossats. Det finns inga skadade personer, och heller inga tomhylsor eller andra bevis. Vid 05.30-tiden svensk tid började polisen arbeta på att få igång verksamheten och att återställa ordningen på flygplatsen igen.

Den amerikanska myndigheten för flygtrafik meddelar att flygtrafik just nu dirigeras om från flygplatsen. JFK ska vara avstängd av säkerhetsskäl till och med klockan 18:00, svensk tid, uppger den amerikanska luftfartsmyndigheten. Flyg har styrts om till Buffalo Airport. Många passagerare kommer att drabbas.

”Dårhus”

Vittnet Demetrius Pipkin berättar att det terminalen blev ”som ett dårhus” när rapporterna om skott spreds bland resenärerna.

– Vi blev tillsagda att lägga oss på golvet och ta skydd bakom det närmaste vi kunde se.

– När vi till slut hittade en nödutgång så ledde den ut på startbanorna, vilket kanske inte heller är den säkraste platsen, berättar han.

Evakueringar och omdirigerad trafik

Terminal 8 evakuerades. Biltrafiken dirigerades också om. Även terminal 1 stängdes.

Ett annat vittne berättar:

– En massa folk som springer fick en massa andra att börja springa och till slut så låg i princip alla och gömde sig bakom olika saker i terminalen.

Enligt sajten Flightradar är det kraftiga förseningar i flygtrafiken på JFK på grund av händelsen.

JFK-flygplatsen är den mest trafikerade flygplatsen i USA när det gäller utrikesflyg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.