Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
WHO slår larm om att 10 barn har dött av svält i norra Gaza. Hör läkare berätta om den svåra situationen på sjukhusen. Foto: WHO

Larmet från Gaza-läkarna: Vi kan inte rädda alla barn

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen WHO slår i dag larm om att minst tio barn har dött av svält i norra Gaza då nödhjälp inte nått fram.

Allt fler undernärda barn kommer nu in till sjukhusen – och läkare vittnar om att de inte kan rädda alla.

En sjättedel av alla barn under två år anses nu vara akut undernärda i norra Gaza. På Kamal Adwan-sjukhuset kämpar patienterna för sina liv, men läkarna har inte mycket hjälp att ge.

– Drygt hälften av barnen hinner vi inte rädda. Vi hinner inte behandla dem för vi har inte det som behövs, säger barnläkaren Imad Dardonah.

Krig mellan Israel och Hamas

Nödhjälp blockerades – blev plundrad

FN-organet World Food Programme (WFP) säger att man försökt föra in mat för första gången på två veckor, men att lastbilarna stoppades och leddes om av israelisk militär. Leveransen ska sedan ha plundrats på 200 ton mat av ”desperata människor”, enligt WFP.

Nyligen dödades, eller dog, över 100 palestinier i samband med att en hjälpkonvoj anlände till norra Gaza. I samband med utdelningen öppnade israelisk militär eld mot folkmassan, vilket enligt Hamas och representanter för den palestinska sjukvården dödade de civila palestinierna. Israels militär hävdar å sin sida att merparten av dödsfallen orsakades av den kaotiska situationen, som påstås ha lett till att människor trampades ihjäl och blev påkörda av lastbilar.

WFP har tidigare pausat nödhjälpsleveranser till Gaza. Organets operativa chef Carl Skau säger till turkiska nyhetsbyrån Anadolu att det var oron för just en sådan situation som gjorde att man pausade leveranserna.

Hör vittnesmålen inifrån sjukhusen i norra Gaza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet