Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför kritiseras hjälpleveranserna från luften – hör Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, i klippet. Foto: Amerikanska försvarsdepartementet

Kritiken mot nödleveranserna: ”Mer för fotografierna”

Uppdaterad
Publicerad

Att släppa nödhjälp från luften kan signalera handlingskraft och kännas som en konkret åtgärd – men i själva verket är det ett ineffektivt sätt att nå fram.

Det menar Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin.

USA har nu släppt ner den första sändningen av nödhjälp över Gaza. Leveransen innehöll mer än 38 000 måltider, enligt amerikanska försvarsdepartementet.

Lasten släpptes över sydvästra Gaza och byn Mawasi som Israel uppmanat civila palestinier att ta sig till.

Krig mellan Israel och Hamas

Varnar för svält

FN varnar för svält i norra Gaza samtidigt som antalet hjälpkonvojer som lyckats ta sig in i området minskat kraftigt den senaste tiden.

Det har gjort att flera länder som Jordanien, Egypten och Frankrike börjat släppa nödhjälp från luften. Och nu följer alltså USA efter.

Kritiseras

Men greppet har fått kritik från till exempel International Rescue Committee och International Crisis Group för att vara ineffektivt.

Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, stämmer in i kritiken.

– Det är mer för fotografierna än för att stilla hungern, säger han.

Hör hans kritik i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet