Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samir Abu Eid om mötet: ”Netanyahu har varit väldigt skicklig på att splittra palestinierna”. Foto: SVT, TT

Samir Abu Eid om palestinsk samlingsregering: ”Kommer bli svårt”

Uppdaterad
Publicerad

Fatah och Hamas ska mötas i Moskva för att diskutera en palestinsk samlingsregering. Men hur troligt är det att grupperna kommer överens?

SVT:s Samir Abu Eid kommenterar mötet som kan få stora konsekvenser för den palestinska befolkningen.

Världens ögon riktas mot Moskva efter beskedet om ett stundande möte mellan Fatah och Hamas. Fatah, som styr i Västbanken, är ett sekulärt parti som inte deltar i striderna. Hamas, som styr i Gaza, betraktas som en terrorrörelse av omvärlden och drivs av en islamistisk ideologi.

Grupperna har varit bittra rivaler sedan 2007, då Hamas kastade ut Fatah ur Gaza. Flera närmanden har gjorts under åren men fraktionerna har inte lyckats komma överens om ett gemensamt styre av Palestina.

Krig mellan Israel och Hamas

”Helt olika agenda”

Nu vill parterna gör ett nytt försök. Att de lyckas är däremot osannolikt, menar SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

– Fatah och Hamas har helt olika politisk agenda. De har försökt enas många gånger tidigare och misslyckats. Frågan är om det är annorlunda den här gången. Det kommer inte att bli lätt.

Att samtalen nu äger rum beror främst på ett ökat tryck från omvärlden – inte minst USA.

– De olika palestinska fraktionerna inser nu att de måste enas. För vad ska hända efter kriget i Gaza, då måste palestinierna tala med en röst. Man talar om tvåstatslösning och en palestinsk stat, om det ska bli verklighet inser de att de måste försöka enas.

Israel vill krossa Hamas

Ytterligare en svårighet är att Israel, som har som mål att eliminera Hamas, skulle acceptera en framtida samlingsregering. Att sluta fred med Hamas är uteslutet, menar Samir Abu Eid.

– Det är svårt att se att det skulle få någon större betydelse för kriget. Men för palestinierna själva och omvärlden är det många som vill se att de enas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet