Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mellanösternexperten Anders Persson tror att det blir svår för Netanyahu att inte gå med på en vapenvila. Foto: SAID KHATIB

Ny vapenvila i Gaza kan bli verklighet på måndag

Publicerad

En ny vapenvila mellan Israel och terrorgruppen Hamas tycks komma närmare. Om det blir verklighet är det den första pausen i kriget sedan det tillfälliga eldupphöret i oktober förra året.

Medlare från Israel, Qatar och Egypten ska under helgen ha hamrat fram ramarna för en ny vapenvila i Gaza. En källa med insyn säger till nyhetsbyrån Reuters att Hamas fått se ett utkast till förslag. Enligt uppgifterna innebär förslaget att terrorgruppen släpper 40 israeliska gisslan och att Israel i gengäld friger 400 palestinska fångar.

– Min nationella säkerhetsrådgivare säger till mig att vi är nära. Vi är nära. Vi är inte klara än. Min förhoppning är att vi ska ha en vapenvila nästa måndag, sade USA:s president Joe Biden i samband med ett besök i New York på måndagskvällen.

Krig mellan Israel och Hamas

Uttalandet var ett svar på en fråga om när han trodde att en vapenvila kunde börja. Frågan fick han efter inspelningen av en pratshow med Seth Meyers, som ska sändas på amerikansk tv.

”Svårt för Netanyahu trotsa Biden”

Enligt israeliska medier stöds förslaget av landets krigskabinett, som flera gånger tidigare gått emot regeringen. Men finansminister Bezalel Smotrich har redan avfärdat avtalet och sagt att han kommer rösta emot det, enligt Times of Israel.

– Netanyahu försöker hålla ihop sin koalitionsregering. Det finns krafter i regeringen som verkligen inte vill prioritera gisslan och ett avtal utan gå ännu hårdare fram i Gaza, men sedan finns de som är ambivalenta och lutar sig mer mot krigskabinettet, säger Schierenbeck till TT.

Mellanösternexperten Anders Persson tror dock att det är mycket som talar för att planen kan komma att bli verklighet.

– Det faktum att Biden väldigt tydligt sagt att det här är på gång gör ju att han har klättrat upp i ett ganska högt träd och jag tror det blir svårt för Netanyahu att öppet trotsa honom, säger Anders Persson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet